Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Föreningen Klaverens Hus stora och unika samling klaver ska få ett statligt huvudmannaskap och införlivas med Musikmuseets klaversamlingar.
Föreningen Klaverens Hus (FKH) har under 30 års tid byggt upp en stor och unik samling klaver (pianon, flyglar och cembalor) från 1800- och 1900-talet.
Speciellt intressanta delar av samlingarna är utställda för allmänheten i ett klavermuseum i Söderhamn med guidade visningar. Föreningen Klaverens Hus arrangerar även regelbundna konserter med instrumenten. FKH dokumenterar och bevarar även fabriksmiljöer och klaverens sociala miljöer och funktion.
Samlingarna omfattar ca 450 instrument och är nu landets absolut största, större än statliga Musikmuseets samlingar av klaver. Samlingen är unik genom sin bredd och sitt djup, och den representerar ett stort musikhistoriskt värde.
Huvuddelen av instrumenten är tillverkade i Sverige och utgör en viktig del av det svenska kulturarvet. Samlingarna omfattar även en stor mängd verktyg, ritningar, maskiner och dokument från Sveriges tidigare mycket talrika pianoindustrier som har ett stort industrihistoriskt värde.
Föreningens instrumentsamlingar är så omfattande och av så hög kvalitet att de är av stort intresse även utanför Sveriges gränser.
Samlingarna är nu allvarligt hotade på grund av att Söderhamns kommun inte längre har möjlighet att betala hyra för instrumentförråden. På några års sikt är även utställningslokalerna hotade.
En möjlig lösning vore ett statligt huvudmannaskap. Den statliga myndigheten med ansvar för historiska musikinstrument är Statens musiksamlingar där Musikmuseet ingår. Under det gångna året har FKH haft täta kontakter med museichefen Hans Riben som har sett ett stort värde i att införliva FKH:s samlingar med Musikmuseets klaversamlingar. De båda samlingarna kompletterar varandra på ett utmärkt sätt och bildar tillsammans ett helt unikt historiskt arv av klaverinstrument från sent 1600-tal till 1960-talet.
En så stor samling klaver med denna bredd och spets finns inte någonstans i Europa, och det är helt unik även utanför Europas gränser. Söderhamns kommun sitter alltså på en kulturhistorisk skatt av nationellt och europeiskt intresse men har inte råd att förvalta den.
En långsiktig lösning för Föreningen Klaverens Hus måste ha nåtts senast i januari 2011. I annat fall går samlingarna förlorade.
Jag anser därför att Föreningen Klaverens Hus stora och unika samling klaver ska få ett statligt huvudmannaskap och införlivas med Musikmuseets klaversamlingar. På så vis kan vi säkra finansieringen och därmed fortlevnaden av denna kulturhistoriska skatt.