Motion till riksdagen
2009/10:K396
av Per Lodenius och Gunnel Wallin (c)

Lättläst i valet


c542

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta fram en strategi för hur valinformationen nästa år ska vara tillgänglig för personer med lässvårigheter.

Motivering

Behovet av nyheter, samhällsinformation och litteratur på lättläst svenska är stort. En fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning har svårt att ta till sig skriftlig information. Det rör sig till exempel om personer med utländsk bakgrund, om personer med dyslexi eller andra funktionsnedsättningar, men också om ovana och ointresserade läsare.

För att en demokrati ska fungera måste nyheter, samhällsinformation och litteratur vara tillgängligt för alla. Därför är det av yttersta vikt att regeringen tar fram en strategi för hur valinformationen nästa år ska vara tillgänglig för personer med lässvårigheter.

I strategin bör ingå att Valmyndigheten gör direktutskick till alla förstagångsväljare med lättläst information om hur valet går till. Integrations- och jämställdhetsdepartementet kan göra en särskild satsning för demokratin och sätta av resurser för information på lättläst svenska om valsystemet och om de olika partierna.

Yttrandefriheten och åsiktsfriheten, inklusive friheten att söka, ta emot och sprida uppgifter och idéer på lika villkor är avgörande för att ett val ska vara demokratiskt. De grupper som är i behov av lättlästa texter sammanfaller med de grupper som inte röstar i val. SCB:s valdeltagarstatistik för valet 2006 visar att andelen utländska medborgare som röstar i kommunval har sjunkit till 35 procent och att andelen förstagångsväljare, 76 procent, fortfarande är lägre än genomsnittet för hela befolkningen på knappt 82 procent. Unga män röstar i mindre utsträckning än unga kvinnor. En satsning på lättläst valinformation kan öka valdeltagandet.

Stockholm den 1 oktober 2009

Per Lodenius (c)

Gunnel Wallin ()