Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att slopa spärrarna i personvalssystemet.
Sedan 1998 har väljarna möjlighet att personrösta på en kandidat. För att kunna bli invald på personröster i riksdagen måste en kandidat ha fått personröster som motsvarar minst åtta procent av partiets röster i valkretsen. Motsvarande spärr för landstings- och kommunfullmäktige är fem procent. För kommunfullmäktige gäller dessutom att kandidaten måste ha fått minst 50 personröster och för landstingsfullmäktige minst 100 personröster.
Personvalet är ett viktigt demokratiskt inslag i valprocessen. Den bidrar till ökade möjligheter för väljare att påverka kandidater och ställa krav på folkvalda. Tyvärr bidrar kombinationen av personval, spärrar och partival till att potentialen i personvalet inte nås. Väljarna ser i större utsträckning att personvalsinslaget har liten möjligt att leda till förändring, vilket kan vara en anledning till att andelen väljare som personröstar sjunker. Spärrarna i personvalssystemet är en trolig anledning till utvecklingen. Skulle man ta bort spärrarna skulle väljarnas makt öka och fler folkvalda skulle vara just folkvalda.