Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skyddet för meddelarfrihet i offentligfinansierad verksamhet i privat regi bör regleras i lag och utformas så att det i stort ska vara detsamma som för offentligt anställda.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att personal inom offentlig verksamhet, både arbetsgivare och anställda, bör få information om sina rättigheter enligt grundlagarna.
För en stor grupp anställda från Kommunal, och även andra, så har den allt mer ökade privatiseringen gett ett hårdare klimat på arbetsplatsen. Den anställde känner allt oftare stor rädsla att ”inte vara till lags” hos arbetsgivaren. Att avslöjas som den som talat utåt om något, exempelvis missförhållanden, på arbetsplatsen känns ödesdigert.
Allmänhetens möjligheter att, med mediers hjälp, få insyn i hur skattepengar används och hur personal, vårdtagare eller elever/lärare behandlas blir allt sämre i takt med privatiseringarna. Denna utveckling måste brytas.
Skyddet för meddelarfrihet i offentligfinansierad verksamhet i privat regi ska regleras i lag och bygga på principen att det i stort ska vara detsamma som för offentliganställda.
Många arbetstagare känner inte till sina rättigheter när det gäller meddelarfrihet, och det finns också offentliga arbetsgivare som i sin tur inte är medvetna om förbudet mot att söka källor. Det finns exempel på offentliga arbetsgivare som förbjudit sina arbetstagare att tala med media eller som bestämt säger åt arbetstagare att avslöja vem som sagt vad.
För att upplysa om de rättigheter som finns i grundlagarna så bör all personal, såväl anställda som arbetsgivare, inom offentliga arbetsplatser ges tillgång till denna information.