Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om religionskompetens hos offentligt anställda.
I Sverige eftersträvar vi att alla ska kunna visa sin tro och livsåskådning öppet, oavsett religionstillhörighet eller etniskt ursprung.
Genom undertecknande av FN:s, Europarådets och EU:s konventioner om de mänskliga fri- och rättigheterna samt den svenska grundlagen har religionsfriheten en stärkt ställning och skydd i samhället. Mångfald är ett viktigt ledord i sammanhanget där man måste ha respekt för människors egna val och identitet. Ingen ska behöva utsättas för trakasserier eller diskrimineras på grund av sin tro och livsåskådning; detta säger även den nya diskrimineringslagen.
Det är viktigt att bli bemött med respekt och förståelse, därför anser jag att det är värdefullt att de personer som man kommer i kontakt med när det gäller samhällets åtaganden – vården, skolan, utbildningsväsendet etc. – ska vara kunniga och ha respekt för varje människa.
Det är viktigt att anställda i stat, regioner, landsting och kommuner i mångfaldens Sverige har god insikt och kompetens i frågor om religioner och religionsfrihet, andligt liv, livsåskådning, religiös tro och sedvänjor samt religionsfrågor i allmänhet så att de kan bemöta människor med både kunskap och respekt. Därför bör frågan om religionskompetens aktualiseras på såväl statlig, kommunal som landstingskommunal nivå.