Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att införa begreppet stad som juridisk term i kommunallagen.
Vid den allmänna kommunreformen 1971 blev alla tidigare landskommuner, köpingar och städer i Sverige kommuner. På 1980-talet beslutade emellertid kommunfullmäktige i Stockholm att använda namnet Stockholms stad i stället för det officiella Stockholms kommun i de fall det ”saknar kommunalrättslig betydelse”. I vissa sammanhang, t.ex. juridiska, används dock den officiella benämningen Stockholms kommun. I Stockholms efterföljd kallar sig även flera andra kommuner idag för ”städer”, t.ex. Trollhättan, trots att de givetvis är som vilka kommuner som helst, och styrs av kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Även beteckningar som ”stadskansli” och ”stadsjurist” förekommer i vissa kommuner (bl.a. i Göteborg, Örebro och Falun), trots att stadsbegreppet rent juridiskt ej längre existerar.
Det vore bra om den terminologi som enligt ovan brukas, sanktioneras av lagstiftaren, istället för att som nu kommunerna själva antar beteckningar, som inte är formellt korrekta. Finlands kommunallag (17.3.1995/365) föreskriver i 5 §: ”Kommunen kan använda benämningen stad när den anser sig uppfylla de krav som ställs på ett stadssamhälle.” I övrigt skiljer sig inte städerna och kommunerna åt.
Regeringen bör utreda hur den svenska kommunallagen skulle kunna kompletteras med någon liknande bestämmelse för att en önskad terminologi skall bli adekvat och korrekt i juridisk mening.