Motion till riksdagen
2009/10:K330
av Lars Elinderson (m)

Medborgarskap som krav för vissa anställningar


m1850

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förändra regeringsformens krav på svenskt medborgarskap för vissa befattningar inom staten.

Motivering

Kravet på svenskt medborgarskap för vissa befattningar inom staten regleras i 11 kap. 9 § tredje stycket RF. Bestämmelsen, som är oförändrad sedan regeringsformens tillkomst, lyder:

Endast den som är svensk medborgare får inneha eller utöva domartjänst, ämbete som lyder omedelbart under regeringen, tjänst eller uppdrag såsom chef för myndighet som lyder omedelbart under riksdagen eller regeringen eller såsom ledamot av sådan myndighet eller dess styrelse, tjänst i regeringskansliet närmast under statsråd eller tjänst såsom svenskt sändebud. Även i annat fall får endast den som är svensk medborgare inneha tjänst eller uppdrag, om tjänsten eller uppdraget tillsättes genom val av riksdagen. I övrigt får krav på svenskt medborgarskap för behörighet att inneha eller utöva tjänst eller uppdrag hos staten eller kommun uppställas endast i lag eller enligt förutsättningar som angives i lag.

Med stöd av denna bestämmelse uppställs krav på svenskt medborgarskap för statliga anställningar främst i lagen (1994:260) om offentlig anställning, LOA.

Utvecklingen går i riktning mot att begränsa de rättsliga skillnaderna mellan de som är svenska medborgare och den övriga befolkningen. I stället för medborgarskap har bosättningen fått en ökad betydelse för lika rättigheter och skyldigheter.

Enligt Europeiska rådets konvention om medborgarskap ska ett lands medborgarskapsregler som huvudregel inte göra åtskillnad mellan landets invånare – oavsett medborgarskap.

I och med EU-medlemskapet har EG-fördragets artikel 12 (tidigare artikel 6) kommit att gälla i Sverige. Artikeln utgår ifrån en likabehandlingsprincip – även kallad icke-diskrimineringsprincipen – och innebär ett förbud mot varje form av diskriminering, direkt eller indirekt, på grund av nationalitet inom EG-fördragets tillämpningsområde. Detta grundläggande förbud kompletteras av mera precist utformade diskrimineringsförbud på olika områden. Det finns vissa undantag från förbudet, till exempel i fråga om vissa anställningar inom staten och andra offentliga organ.

Huvuddelen av de anställningar som idag endast är förbehållna svenska medborgare är förenade med andra kompetenskrav, lagstadgade sekretessbestämmelser och andra normala lojalitetsregler än de som följer av medborgarskap. Inte minst gäller det uppgifter inom statliga myndigheter och organ, som utses av regeringen eller centrala myndigheter. Enligt min uppfattning är det dags att förändra regeringsformens krav på svenskt medborgarskap beträffande huvuddelen av dessa anställningar. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 5 oktober 2009

Lars Elinderson (m)