Motion till riksdagen
2009/10:K328
av Eliza Roszkowska Öberg (m)

Arbetet med e-förvaltning


m1297

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att påskynda arbetet med e-förvaltning.

Motivering

E-demokrati handlar om att det offentliga Sverige – tack vare ny teknik – blir mer tillgängligt för medborgarna och företagarna. Detta är en självklarhet i ett modernt kunskapssamhälle, men på sina håll går utvecklingen alltför sakta. När människor kontaktar myndigheter och andra delar av det offentliga Sverige är en väl fungerande e-förvaltning en förutsättning för en fungerande e-demokrati.

Frågor som rör hur myndigheter och andra offentliga aktörer kan kontaktas via Internet samt hur medborgare kan utföra sina ärenden på nätet behöver aktualiseras på nytt.

Myndigheternas kompetens inom och tillit till digital teknik behöver ses över. Våra myndigheter och kommuner behöver exempelvis bättre kunskaper om IT-säkerhet. Redan idag förekommer cyberattacker, IT-system hänger sig alltför ofta, integritetskänsliga uppgifter riskerar att röjas för obehöriga och tillgängligheten till samhällsviktiga tjänster är otillräcklig.

Vidare erfordras ökad informationssäkerhet samt stöd till myndigheter i deras arbete med IT-säkerhet. Myndigheterna måste ta IT-säkerhet på allvar. Enbart med bra IT-säkerhet kan människor känna förtroende för digital teknik, för myndigheter och för e-förvaltning.

Myndigheter och kommuner måste bli ännu bättre på att lägga ut nödvändig information på nätet. Informationen måste vara lätt att hitta. Webbsidorna bör tillgängliggöras på flera språk och i högre utsträckning anpassas för personer med funktionshinder. Tydliga krav måste ställas på att människor exempelvis ska kunna interagera med myndigheter, kommentera tagna beslut och genomföra andra ärenden.

Svensk e-förvaltning har inom vissa områden blivit en förebild för andra länder även om mycket arbete för att skapa världens enklaste e-förvaltning 2010 ännu återstår. Genom ett aktivt och tydligt ledarskap och en bättre uppföljning kan nästa steg tas vad gäller e-förvaltning. Ett gott exempel på statens framåtsyftande arbete med e-förvaltning utgörs av e-delegationen, som nyligen presenterade en rad olika förslag på vad myndigheter bör åtgärda och arbeta med för att förbättra e-förvaltningen.

Nu har det blivit dags att mobilisera övriga delar av det offentliga Sverige – inte minst landets kommuner och landsting – att förbättra sitt arbete och följa efter. Hittills har det kommunala självstyret, vars självklara ställning ingen ifrågasätter, bidragit till att varje kommun utvecklar ett eget IT-system, som ofta tar tid, kostar mycket och inte kan kommunicera med andra kommuners system. Då alla kommuner i princip har liknande uppgifter, borde det finnas smartare lösningar vad gäller sättet att arbeta med att bygga upp kommunernas e-förvaltning. Detta gäller såväl interna system som externa dito, såsom webbsidor. Regeringen bör på olika sätt verka för att samarbetet och samordningen mellan myndigheter och kommuner och landsting förstärks. Detta arbete ska inte enbart motiveras utifrån ekonomiska motiv, utan handlar främst om att säkerställa e-förvaltningens kvalitet. Det ska vara så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Sammantaget skapar de presenterade förslagen bättre förutsättningar för e-demokrati.

Stockholm den 24 september 2009

Eliza Roszkowska Öberg (m)