Motion till riksdagen
2009/10:K270
av Nina Larsson (fp)

Inrättande av ett inrikesdepartement


fp1035

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda inrättandet av ett inrikesdepartement.

Motivering

Sverige är tämligen ensamt om att inte ha ett inrikesdepartement. De flesta andra europeiska länder är organiserade med någon form av inrikesdepartement och detta av flera anledningar.

Diskussioner om skadlig stuprörsmentalitet är mer regel än undantag och på flera nivåer funderas det friskt över hur vi ska få till ett bättre helhetsgrepp. Det kan dock tyckas onödigt att föreslå regeringen hur den ska organisera sig, men frågan är större än så. Det handlar om att anamma ett nytt synsätt där samordning och helhetssyn är tongivande.

Det gäller bland annat krishantering och underrättelsefrågor, där det finns risk att saker, som det så kärt heter, faller mellan stolarna. Tragiska händelser såsom hot om terrorattentat och tsunamin har exponerat behovet av ett dylikt samlat hanterande av svåra situationer. Det pågående framtagandet av en krishanterande myndighet och den nyligen inrättade centrala krishanteringsfunktionen på Regeringskansliet är nödvändiga steg i rätt riktning, men ytterligare arbete behöver göras.

Behovet av en bättre översiktlighet finns också när det gäller organiseringen av Sverige. Den pågående processen med utvecklandet av olika typer av regioner av olika storlek och innebörd ställer krav på att den statliga nivån kan hantera dessa olikheter. En förutsättning för detta torde vara att ha ett mer samlat grepp om dessa frågor, vilket skulle kunna bli fallet i ett inrikesdepartement. En utredning om denna typ av organisation skulle också sända välbehövliga signaler till Sveriges olika kommuner, regioner och landsting att frågan hur vi organiserar Sverige är viktig.

Lärdomar kan dras från flera av våra europeiska grannar. På många håll innefattar inrikesdepartementen frågor som i Sverige ligger under Finansdepartementet, Justitiedepartementet och Försvarsdepartementet. Vidare kan tänkas att vissa frågor från Närings-, Kultur- och Miljödepartementen även kan komma att rymmas inom Inrikesdepartementets ramar.

Det bör därför utredas hur ett inrättande av ett inrikesdepartement kan bli möjligt samt omfattningen på detsamma.

Stockholm den 1 oktober 2009

Nina Larsson (fp)