Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om fotoförbud i riksdagens plenisal.
Idag råder generellt fotoförbud i riksdagens plenisal. Fotoförbudet i plenisalen begränsar kommunikationsmöjligheterna med väljarna och bör därmed avskaffas.
Fotoförbudet är olyckligt, eftersom flera av riksdagens ledamöter använder foton från det dagliga arbetet för publicering på bloggar och olika nätverk på Internet för att kommunicera med medborgarna. En viktig del i uppdraget som riksdagsledamot är att kommunicera vilka frågor vi arbetar med och hur vi arbetar. Bloggar, hemsidor och olika nätverk på Internet är våra kommunikationskanaler, och bilder ökar intresset och gör kommunikationen enklare för mottagaren. Riksdagen förser till och med oss ledamöter med tekniken för att kommunicera på olika sätt, men regelverket har inte hängt med och därför bryter den som mobilbloggar med bild från kammaren mot våra egna regler. Flera av oss har fotograferat betänkanden på egna bänken och direkt publicerat bilden på bloggar. Vi vill kunna rapportera direkt från debatterna via våra egna kanaler. Det är också hälsosamt för demokratin.
Fotografering i kammaren regleras genom föreskrift (RFS 2006:5) om fotografering m.m. i riksdagens lokaler där tredje paragrafen om fotografering i plenisalen m.m. lyder: ”I plenisalen och i annan lokal där riksdagen tillfälligt sammanträder får fotografering endast ske från sådana platser som riksdagsförvaltningen anvisat för det. Fotografering av anteckningar eller andra dokument på ledamöternas bänkar eller på podiet är inte tillåten. Fotografering från golvet i plenisalen är tillåten endast efter överenskommelse med tjänstgörande talman. I kammarkansliets korridor får fotografering inte ske genom glasdörrarna till plenisalen.”
Tionde paragrafen ger talmannen rätt att medge fotografering i andra fall men också att begränsa rätten att fotografera av exempelvis säkerhetsskäl. Det mest rimliga vore att fotografering i plenisalen är generellt tillåten för ledamöterna men att talmannen även fortsättningsvis kan fatta beslut om begränsningar av olika skäl.