Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över aktuella regelverk så att den personliga integriteten skyddas på ett bättre sätt.
En av hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle är offentlighetsprincipen. Den innebär att myndigheternas verksamhet så långt som möjligt skall ske i öppna former. Offentlighetsprincipen ger möjligheter att granska makthavare i Sverige och det är bra. Demokratin mår bra av att granskas. Insyn i myndigheternas verksamhet skapar garantier mot maktmissbruk och ger möjlighet att påverka. Denna rättighet, som funnits i Sverige sedan 1766, är ett av de viktigaste inslagen i vårt demokratiska samhälle och något vi ska vara rädda om.
Personlig integritet är ett viktigt begrepp i dagens samhälle. En orsak till detta är att tekniken möjliggör insamlande och bearbetning av allt mer påträngande och detaljrik information om den enskilda individen.
De statliga datasystemens lättillgänglighet och den närmast totala kontroll man har på oss medborgare genom vårt system med personnummer innebär risker. Att brottslingar exempelvis har rätt att få fram passfoton och arbetslistor för poliser kan till och med innebära ett direkt hot mot dessa poliser och samhället. Även de som har fått skyddade identiteter riskerar sina liv, då det är alldeles för lätt för den som hotat dem att få fram uppgifter.
När det gäller offentlighetsprincipen är det möjligt att få fram handlingar som rör brottsutredningar och som förekommit i domstolsförhandlingar. Dessa handlingar kan också läggas ut på webbsidor för enkel nedladdning av vem som helst. Att känsliga fakta om och bilder av enskilda i en svår situation blir allmängods kan inte ha varit meningen.
Det kan inte vara rimligt att statliga myndigheters uppgifter används av andra för att säljas och kanske brukas i helt fel syften.
Sverige är näst sämst i Europa på att skydda sina medborgares personliga integritet, enligt en rapport från människorättsorganisationen Privacy International. Detta måste vi ta på allvar. Jag anser därför att man bör se över aktuella regelverk så att den personliga integriteten skyddas på ett bättre sätt.