Motion till riksdagen
2009/10:K205
av Marianne Berg m.fl. (v)

Rösträtten


v463

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar om ändring av vallagen så att rösträtten till riksdagen följer samma system som rösträtten i kommunalvalen, när det gäller den s.k. treårsregeln.

  2. Riksdagen beslutar om ändring av vallagen så att rösträtten gäller fr.o.m. det år man fyller 18 år.

Rösträtt för utländska medborgare

I dag finns det många kvinnor och män som är permanent bosatta i Sverige men som inte har möjlighet att påverka sin vardag genom demokratiska val annat än i begränsad omfattning. De kvinnor och män som i dag nekas att utöva en demokratisk påverkan via valsedeln är de som t.ex. kommit till Sverige som flyktingar, som är makar till svenska medborgare och andra som invandrat till Sverige av andra skäl – såsom för studier eller för att arbeta.

Vänsterpartiet anser att de nya invånarna i vårt land som ännu inte blivit svenska medborgare ska ha samma möjligheter att avlägga sina röster i folkomröstningar, EU-parlamentsval och riksdagsval som de har i kommunal- och landstingsval. Vi är övertygade om att det skulle innebära en större känsla av delaktighet och samhörighet, en ökad självkänsla och ett ökat valdeltagande bland dessa kvinnor och män i kommunal- och landstingsval, om de kände att de fick fullt förtroende att kunna påverka sin egen vardag genom att tillsätta eller avsätta representanter även på riksplanet. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag till ändringar i vallagen så att rösträtt till riksdagen följer samma system som rösträtt i kommunalvalen gällande den så kallade treårsregeln.

Rösträttsåldern

Åldern för rösträtt sammanfaller enligt nuvarande ordning med myndighetsåldern. Det innebär att pojkar och flickor som tillhör samma årskull inte alltid får rösta i samma val. De som fyller 18 år efter valdagen har inte rösträtt i valet utan måste vänta ytterligare fyra år till nästa ordinarie val.

Vänsterpartiet anser att denna ordning är olycklig. Valdeltagandet är lågt och sjunkande bland förstagångsväljare. Den politiska information som kan ges till gymnasieskolans elever under valrörelsen av ungdomsförbund och partier är därför särskilt värdefull. Den mobiliserande effekten av detta arbete försvagas dock av att en stor del av de elever som i klassrummen uppmanas att gå och rösta inte har rösträtt. Dessa pojkar och flickor måste vänta nästan fyra år längre än sina klasskamrater innan de kan delta i ett allmänt val.

Därför anser Vänsterpartiet att vallagen bör ändras så att rösträtten gäller från och med det år som man fyller 18 år. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om ändring i vallagen i enlighet med motionens innebörd.

Stockholm den 22 september 2009

Marianne Berg (v)

Torbjörn Björlund (v)

Josefin Brink (v)

Egon Frid (v)

Kalle Larsson (v)

LiseLotte Olsson (v)