Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra en översyn av riksdagsledamöternas arvoden och tillkommande arvoden för riksdagsinterna uppdrag.
Riksdagsledamöter har ett arvode för sitt uppdrag. Utöver detta tillkommer extra arvoden för uppdrag utöver det ordinarie riksdagsuppdraget. Frågan är dock vad som ingår i begreppet ”utöver det ordinarie riksdagsuppdraget”? Motiv för tillkommande arvoden sägs vara betydande merarbete i fråga om ansvar, inläsningsarbete och tidsåtgång. Andra skäl sägs vara att en ledamot som innehaft uppdraget länge ska se något av en löneutveckling genom tillkommande arvoden. Då uppdraget som riksdagsledamot varierar och kan sägas ha 349 olika utformningar och arbetsinsatser är det i det närmaste omöjligt att ge arvode efter samma mall som förekommer i arbetslivet i övrigt. Arvodet för riksdagsledamöter bör därför utformas som rimliga och innefatta, i stort sett, allt arbete inom riksdagens ram. De tilläggsuppdrag som är knutna till en organisation eller myndighet utanför riksdagen bör ersättas i vanlig ordning.
Vissa ersättningar bör bestå men ses över. Det är uppdrag inom riksdagsstyrelsen som idag, i realiteten, framstår som ett gruppledararvode vilket bör omformas till ett sådant och i likhet med arvodena för ordförande och vice ordförande i utskotten ses över avseende nivåer. Arvode för deltagande i EU-nämnden, en överklagandenämnd, valprövningsnämnd, eller utrikesnämnd och liknande riksdagsinterna uppdrag bör ingå i det ordinarie riksdagsarvodet.
I kommuner och landsting sker en kontinuerlig och kritisk kontroll av arvoden och nivåer på dessa. I riksdagen är inte frågan lika kontroversiell, kanske beroende på att frågan inte lyfts fram på ett tydligt sätt. Detta innebär att översyn och kontroll av arvodesfrågan blir än mer viktig. Därför är det rimligt att en genomgripande genomlysning sker av riksdagens arvodesbestämmelser inför kommande mandatperiod. Detta bör ges regeringen till känna.