Motion till riksdagen
2009/10:Ju407
av Hans Rothenberg och Lars Hjälmered (m)

Butiksrån


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av lagstiftningen om rån samt hur unga butiksrånare kan stoppas i tid.

Motivering

Antalet rån mot butiker ökar. Dessutom sker det en ”produktutveckling” på området där såväl metoderna som våldsgraden blir mer sofistikerade. I takt med att butikers kassahantering säkras flyttas även förövarnas fokus över till arenor utanför detaljhandeln. Personliga hot, utpressning och även övergrepp i personalens hem förekommer.

Butiksrånen blir bara fler och grövre. Varje dag begås tre butiksrån och gärningsmännens ålder sjunker dessutom. Under 2008 begicks 1 009 butiksrån, vilket motsvarar i genomsnitt tre rån om dagen. I jämförelse med 2007 är det en ökning med 25 procent. Rån som begås med skjutvapen står för den största ökningen. Nästan hälften av rånen begås av personer mellan 15 och 20 år, och majoriteten av dessa är bara mellan 15 och 17 år.

Under årets första kvartal anmäldes 144 butiksrån där skjutvapen använts. Det är en ökning med 37 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Idag gör domstolar skillnad på rånens grovhetsgrad utifrån vapnens och tillhyggenas art. Ett skjutvapen klassas som grovt tillhygge medan ett basebollträ inte gör det. Båda redskapen uppfattas vid gärningstillfället ofta som lika hotfulla av brottsoffret och kan vid användande leda till livshotande konsekvenser. Därför bör begreppet ”grovt rån” vidgas till att omfatta en större flora av tillhyggen.

Återfallsförbrytaren med ett antal rån bakom sig bestraffas för lindrigt. Serierånare borde få högre straff där påföljden bör bedömas för varje enskilt rån.

Utvecklingen är skrämmande, inte minst eftersom den skett under ett år då handeln satsat rekordstora resurser på säkerhetsåtgärder.

Brott mot handeln är inte bara ett handelsproblem utan i högsta grad ett samhällsproblem. Handeln satsar avsevärda resurser på att förebygga säkerheten men ändå räcker det tydligen inte. Nu måste samhället ta sitt ansvar.

Det är läge att se över lagstiftningen och se till möjligheten att alla väpnade rån ska klassas som grova och att kunna bestraffa serierånare hårdare samt hur unga butiksrånare kan stoppas i tid.

Stockholm den 30 september 2009

Hans Rothenberg (m)

Lars Hjälmered (m)