Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om polisutbildning i Västsverige.
Sverige behöver fler poliser och fler poliser med olika bakgrund. Poliskåren bör bestå av en mångfald av människor, både etniskt, geografiskt och åldersmässigt. Kraven på dagens och morgondagens poliser är höga. Det är därför ofta bra att ha en viss livserfarenhet när man börjar studera till polis. Men för att även en vuxen med familj ska kunna studera till polisyrket så måste studieorten ligga nära hemmet.
I Västsverige ryms både storstad och landsbygd med de problem och möjligheter det innebär. Här bor 1,8 miljoner människor och den etniska mångfalden är stor. Trots att nästan var femte svensk bor i Västsverige så saknar vi en polisutbildning på nära håll. Det har visserligen startats en polisutbildning på distans i Trollhättan och i Borås. Vi menar dock att detta inte är tillräckligt för vare sig regionens behov eller för Sverige som helhet.
Den statliga utredningen ”Framtidens polisutbildning” (SOU 2008:39) kom med sitt slutbetänkande under 2008. I betänkandet föreslår utredningen att dagens grundutbildning till polis bör ersättas med en högskoleutbildning. Polisutbildningen ska då anordnas av universitet och högskolor. Alternativt kan det startas en sektorshögskola, liknande Försvarshögskolan. Justitieministern har meddelat att beredningsprocessen inom Regeringskansliet pågår och att regeringens ambition är att under mandatperioden lämna besked om en reformerad polisutbildning.
Vi menar att det är nödvändigt att regeringen nu går vidare i processen med att skapa en ny polisutbildning. Det finns bra underlag, inte minst från betänkandet ”Framtidens polisutbildning”. Vi vill här särskilt peka på de goda förutsättningar som finns för en etablering av en polishögskola i Västsverige vid något eller några av de befintliga lärosätena.