Motion till riksdagen
2009/10:Ju397
av Fredrik Lundh och Helén Pettersson i Umeå (s)

Barnahus


s16110

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stimulera kommuner och landsting att inrätta fler barnahus.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över sekretesslagstiftningen för samverkan mellan myndigheter i stödet till barn.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta riktlinjer för vilket stöd ett barnahus ska erbjuda och att verksamheten även ska omfatta barn som bevittnat våld och sexuella övergrepp.

Motivering

Samhällets skydd för barn som utsatts för våld och sexuella övergrepp måste förstärkas. Den förra s-regeringens initiativ om en försöksverksamhet med särskilda barnahus har inneburit att stödet till barn som farit illa förbättrats på orter där barnahus inrättats. Det visar en utvärdering som genomförts. Den ger också signaler om en bättre samordning mellan myndigheterna i arbetet med att stödja barn som utsatts för våld och sexuella övergrepp, även om det fortfarande finns problem. Samtidigt visar utvärderingen att det fortfarande finns mycket kvar att förbättra – för barnens bästa. Sekretessreglerna är fortfarande ett hinder för samverkan. Det behövs också tydligare direktiv från regeringen om ökad samverkan. Det behövs också en beskrivning av grundnivån av vad ett barnahus ska erbjuda och vilka kompetenser som behövs. Idag är skillnaderna på vad man erbjuder för stöd alltför stora. Men en av de viktigaste åtgärderna är att etablera fler barnahus. I dag finns det elva barnahus.

Ett av de viktigaste förslagen till Socialdemokraternas partikongress i oktober/november 2009 är det om barnahus i varje län. Barnahus innebär att man samlar alla utredande myndigheter och allt stöd och behandling under ett och samma tak i en miljö som är anpassad för att i största möjliga mån minska påfrestningarna för barnet. Det ska finnas mottagningar för våldtagna på akutsjukhusen där rätt undersökning och provtagning görs och tillgång till målsägandebiträde redan under förundersökning.

Genom myndigheternas samverkan inom barnahus behöver barnet inte berätta om det svåra onödigt många gånger och för olika människor. En person som är expert på att prata med barn samtalar med barnet. De andra myndigheterna kan följa samtalet via hörsnäcka och en tv-skärm. Myndigheterna kan ta ett bättre helhetsgrepp för insatser som ger barnet stöd, skydd och behandling. Barnahus ger också samlad kunskap och kompetens, där de vuxna i olika yrkesroller kan lära av varandra om vad som är ett bra bemötande av barn.

Idag riktar sig verksamheten i huvudsak till barn som utsatts för våld och sexuella övergrepp. Nästa steg borde vara att verksamheten också erbjuds barn som bevittnat våld och övergrepp i nära relationer.

Nu när utvärderingen är klar är det dags att ta nästa steg och etablera fler barnahus i hela landet. Kunskapen som försöksverksamheten har gett klart besked om att stödet till utsatta barn innebär både mer effektivt myndighetsarbete och att rättsprocesserna sätter barnet i centrum.

Arbetet med att utveckla barnahus måste ske lokalt och regionalt, men regering och riksdag bör stimulera till fler barnahus.

Stockholm den 1 oktober 2009

Fredrik Lundh (s)

Helén Pettersson i Umeå (s)