Motion till riksdagen
2009/10:Ju388
av Fredrik Olovsson (s)

Förstärkning av besöksförbud


s78009

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förstärkt besöksförbud.

Motivering

Alltför många kvinnor lever i otrygghet därför att de drabbas av våld eller trakasserier från män, ofta män som de har eller har haft en nära relation till. En av de åtgärder som samhället kan vidta för att öka kvinnors trygghet är utfärdandet av besöksförbud. Detta är med dagens utformning i många fall ett otillräckligt skydd. Antalet överträdelser mot besöksförbud är stort.

Jag har i en tidigare motion till riksdagen föreslagit att den som överträder ett besöksförbud ska kunna tvingas bära en elektronisk fotboja. Motivet är att stärka besöksförbudets preventiva effekt, öka kvinnornas säkerhet och förbättra möjligheterna att lagföra den som överträder ett besöksförbud. Min motion avslogs dock.

Jag pläderade i motionen för att elektronisk övervakning skulle öka tryggheten för många brottsoffer, inte minst utsatta kvinnor. Systemet skulle erbjuda en förvarning till brottsoffret som kan sätta sig i säkerhet samtidigt som en larmsignal skickas till polisen. Dessutom skulle systemet bevisa när ett besöksförbud överträtts. Den preventiva effekten skulle förstås vara stor eftersom risken för upptäckt är överhängande.

I september 2008 kom Stalkningsutredningen med sitt slutbetänkande”Stalkning – ett allvarligt brott” (SOU 2008:81). Utredningen har i stort sett samma resonemang som min motion och kommer fram till liknande slutsatser. Utredningen föreslår en ny lag – lagen om kontaktförbud. Enligt förslaget ska kontaktförbud kunna förenas med förbud för förbudspersonen att vistas inom ett särskilt angivet område (tillträdesförbud) och innebära en elektronisk övervakning.

Ett införande av förstärkt besöksförbud med elektronisk övervakning kräver bl. a. investeringar i en teknisk lösning och att man skapar rutiner hos berörda myndigheter och organisationer för att få detta att fungera på ett bra sätt. Försöksverksamhet kan vara lämpligt, exempelvis i ett län som Sörmland, där flera kommuner och kvinnojourer visat intresse.

Det är hög tid att lagstifta om möjligheten att meddela tillträdesförbud med elektronisk övervakning. Regeringen bör snarast lägga fram förslag om att förstärka besöksförbudet och öka tryggheten för brottsoffer.

Stockholm den 29 september 2009

Fredrik Olovsson (s)