Motion till riksdagen
2009/10:Ju380
av Anti Avsan (m)

Underlättande av brottsanmälan via polisen.se


m1798

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att underlätta för medborgare att göra polisanmälningar via polisens webbplats.

Motivering

Sedan en tid tillbaka är det möjligt att göra vissa typer av polisanmälningar via Internet. Det är bra att polisen tar till sig ny teknik och att man skapar nya alternativa möjligheter för medborgarna att kunna komma i kontakt med polisen.

I dag är det möjligt att göra polisanmälningar via Internet avseende stöld från eller av fordon samt annan stöld eller förlust. De två anmälningskategorierna ska, enligt polisens hemsida, spegla den typ av anmälningar som är vanligast förekommande.

Det goda med möjligheten att göra anmälan via Internet är att tillgängligheten för medborgarna ökar. En anmälan kan göras från bostaden eller från annan plats där en dator finns tillgänglig.

Tyvärr finns det inslag i den nuvarande utformningen av anmälningsformulären som motverkar syftet med ökad tillgänglighet. De anmälningsformulär som i dag används kräver att anmälaren lämnar mycket detaljerad information i samband med att anmälan görs, i flera avseenden mer detaljerad än vad som krävs om en motsvarande anmälan hade gjorts på en polisstation.

Det är naturligtvis viktigt att polisen får in så många uppgifter som möjligt i samband med att en anmälan görs, vilket kan underlätta identifieringen av stöldgods. Detta får dock inte drivas så långt att effekten blir att det inte är möjligt att göra en anmälan om det inte finns mycket detaljerade uppgifter om det gods som anmälan avser. Polisen uppmanar i olika sammanhang att människor ska anmäla brott, vilket många gånger också är ett krav från försäkringsbolagen för att egendomsskada ska kunna ersättas, varför det nu nämnda faktiska hindret motverkar detta syfte.

Om det saknas detaljerade uppgifter är det trots allt bättre att det finns en möjlighet att göra en anmälan och lämna de uppgifter som finns att tillgå jämfört med att inte göra någon anmälan alls.

Det är lätt att få intrycket att det anmälningsformulär som används i dag är uppbyggt med utgångspunkt från snävt internt perspektiv som motverkar ambitionen att vardagsbrott ska kunna anmälas på ett enkelt och ändamålsenligt sätt.

Stockholm den 30 september 2009

Anti Avsan (m)