Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en lagstiftning mot tortyr.
Svensk rätt saknar särskilda bestämmelser om brott mot mänskligheten, exempelvis tortyr. Även om tortyr och andra brott mot mänskligheten utgör allvarliga brott enligt svensk lag med tillämpning av straffbestämmelser om mord, misshandel, olaga tvång, människorov och våldtäkt är det inte tillfredsställande. För att exemplifiera: Det är tänkbart att domstolar skulle välja en strängare påföljd och utdöma ett större skadestånd till målsägande om en tilltalad döms för tortyr som brott mot mänskligheten i stället för grov misshandel. Att tortyr inte uttryckligen är ett brott i den svenska lagstiftningen, liksom avsaknaden av förbud mot att använda bevisning från tortyr och vaga krav på kompensation för tortyrkränkningar, visar på brister i både innehållet och rättstillämpningen. Justitieminister Beatrice Ask har i ett svar på en fråga meddelat att regeringen inte ser något mervärde i att Sverige för närvarande ska införa ett särskilt tortyrbrott i lagstiftningen.
Sverige bör vara ett föregångsland när det gäller tillvaratagandet av mänskliga rättigheter. Det är viktigt att tortyr inte sammanblandas med andra typer av brott. Det är ett brott som förtjänar en egen plats i svensk lagstiftning eftersom det handlar om ett medvetet, systematiskt och strategiskt bruk av våld. Sverige måste fullt ut ta ansvar för kränkningar och leva upp till åtaganden enligt FN:s konvention mot tortyr, Europakonventionen och konventionen om de medborgerliga och politiska rättigheterna.