Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om samhällets sätt att bemöta eventuellt olagliga aktioner som syftar till att begränsa andras av myndighet uttryckligen givna rätt.
I början av augusti månad dumpade organisationen Greenpeace stenblock av granit på Fladen och Lilla Middelgrund, två Natura 2000-områden i havet utanför Halland. Dumpningen föregicks av en ansökan om tillstånd därtill som ingavs till Länsstyrelsen i Halland under våren 2009. Länsstyrelsen beslutade att något tillstånd inte erfordrades. Naturvårdsverkets uppfattning var däremot att tillstånd erfordrades och överklagade därför beslutet från länsstyrelsen till miljödomstolen, som ännu ej kommit med ett avgörande i saken. Man kan utifrån det inträffade konstatera att dumpningen eventuellt var olaglig.
Av detta följer i varje fall att Greenpeace inte hade något tillstånd att dumpa stenblock av granit på så sätt som skedde i Kattegatt när dumpningen ägde rum. Dumpningen föregicks för övrigt av att det ansvariga statsrådet, jordbruksminister Eskil Erlandsson, den 8 augusti i DN vädjade till Greenpeace att inte dumpa stenblocken. Några dagar senare skedde ändå dumpningen, utan tillstånd eller med skepp behörigt att dumpa sten. Enligt uppgift hindrade ordningsmakten inte Greenpeace från aktionen, utan tvärtom – Kustbevakningen vädjade till de yrkesfiskare som antydningsvis ville hejda Greenpeace dumpning att inte iscensätta någon aktion. Att ordningsmakten inte ingrep och förhindrade dumpningen förefaller anmärkningsvärt och kan inte var hemmahörande i en rättsstat. Åtgärder för att säkerställa att en liknande situation inte inträffar på nytt måste till.