Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ändra nuvarande ordningslag (1993:1617) för att möjliggöra för kommuner att i sina lokala ordningsföreskrifter införa förbud mot s.k. kamphundar att vistas på offentlig plats samt införa koppeltvång.
Det har under de senaste åren inträffat ett antal otäcka tillbud när s.k. kamphundar har anfallit små barn. Dessa hundar har en extremt stor kamplust, blir lät retade, biter och kan med svårighet förmås avbryta ett angrepp. De s.k. kamphundarna har blivit ett allvarligt ordnings- och säkerhetsproblem i delar av Göteborg och även i andra städer och samhällen. Koppeltvång finns redan i exempelvis Stockholm, Karlstad, Huddinge, Malmö och Lidköping.
Detta är ett allvarligt trygghetsproblem som skyndsamt måste åtgärdas. Det är också en fråga om subsidiaritetsprincipen, dvs. rätt makt på rätt plats. Det måste anses vara mest ändamålsenligt och av stor vikt att kommunerna själva får bedöma i vilken omfattning och på vilka offentliga platser som s.k. kamphundar ska få vistas lösa eller där det skall råda koppeltvång.
Regeringen beslutade den 14 februari 2002 att tillkalla en särskild utredare med uppgift att kartlägga och utreda de problem som finns med hundar i samhället samt föreslå åtgärder för att avhjälpa de problem som uppstår på grund av bristande ägaransvar, särskilt vad gäller farliga hundar (dir. 2002:18). Utredningen, Hundansvarsutredningen, avlämnade betänkandet Hund i rätta händer – om hundägarens ansvar (SOU 2003:46) i maj 2003.
Utredningen anförde att farliga hundar inte är ett enhetligt problem utan kan ha vitt skilda orsaker i olika fall. Utredningen konstaterar att det i dag ställs högre krav på hundägares kontroll över sina hundar än tidigare. Utredaren Karin Starrin menar att aggressiva hundar i omgivningen i första hand är ett ägarproblem. Dessa aggressiva hundar finns framförallt i socialt utsatta områden i storstadsregionerna med ägare som inte till fullo klarar av att vara hundägare och som använder sina hundar som ett vapen.
Därför är det av största vikt att kommunen kan minska denna oro som s.k. kamphundar för med sig till ett område genom att kommunen ges möjlighet att helt förbjuda vissa hundraser i särskilda områden eller att införa koppeltvång.
Denna åtgärd är nödvändig för att skapa trygga och säkra uppväxtmiljöer för våra barn samt trivsel och säkerhet för alla medborgare.
Det är därför av största vikt att ändra nuvarande ordningslag (1993:1617) för att möjliggöra för kommuner att införa ett förbud i sina lokala ordningsföreskrifter för s.k. kamphundar att vistas på offentlig plats samt att införa koppeltvång. Detta bör ges regeringen till känna.