Motion till riksdagen
2009/10:Ju354
av Hillevi Engström och Karin Enström (m)

Utslussning från sluten ungdomsvård


m1856

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en förbättrad utslussning från sluten ungdomsvård.

Motivering

Det är mycket viktigt att de unga som dömts till sluten ungdomsvård inte återfaller i kriminalitet efter att straffet har avtjänats. Undersökningar har visat att tiden direkt efter straffets avtjänande är en tidpunkt när risken för återfall är stor. Det ligger i såväl den dömda unga personens intresse som också samhällets intresse att minimera risken för återfall. För ett halvår sedan presenterades en utredning (Ds 2009:9) för Justitiedepartementet som innehöll flera intressanta förslag hur man genom både kontroll och stöd kan undvika att dömda ungdomar återfaller i kriminalitet.

Ett centralt förslag i utredningen är att samarbetet mellan Statens institutionsstyrelse (Sis) och den kommunala socialtjänsten förbättras. Genom att detta samarbete blir mer strukturerat och tätare kan de ansvariga ta ett helhetsgrepp på problematiken för den enskilde lagöverträdaren. På så sätt minskas risken att han eller hon inte faller mellan stolarna efter frigivningen. Enligt förslaget bör Sis ansvara för att ta fram och utvärdera olika modeller för hur utslussningssamarbetet ska gå till.

Vidare föreslås även ökade möjligheter för de ansvariga myndigheterna att ha bättre kontrollmöjligheter under tiden för utslussning. Det som föreslås är att Sis ska få möjlighet att i ökad utsträckning göra drogtester och använda elektronisk fotboja under tiden som återanpassningen till samhället pågår. Båda dessa åtgärder kan medföra en viss kränkning av den personliga integriteten, vilket gör det extra viktigt för myndigheten att vara restriktiv med användningen. Metoderna har dock visat sig vara framgångsrika, vilket gör att skälen till att de bör användas väger över. Slutligen föreslås ökade möjligheter för gallring ur belastningsregistret för unga lagöverträdare.

Samhället har ett ansvar att både straffa och även vårda de unga människor som begår lagöverträdelser. Det är viktigt att vi inte glömmer bort den vårdande och rehabiliterande aspekten. Särskilt viktigt är det att vi fångar upp de unga människor som fallit in i kriminalitet och ger dem en möjlighet att komma tillbaka till ett normalt laglydigt liv. Mot denna bakgrund bör regeringen använda de förslag som presenterats och arbeta mer aktivt när det gäller förbättrad utslussning från sluten ungdomsvård.

Stockholm den 5 oktober 2009

Hillevi Engström (m)

Karin Enström (m)