Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avgiften till Brottsofferfonden.
Sedan många år blir den som döms i en svensk tingsrätt för ett brott där fängelse ingår i straffskalan skyldig att erlägga 500 kronor till Brottsofferfonden som förvaltas av Brottsoffermyndigheten.
Fonden används till att stödja olika projekt med brottsofferstödjande inriktning, vittnesstödsverksamheten vid landets alla tingsrätter – som är beslutad av regeringen i början av 2000-talet – samt forskning inom det viktimologiska området. Brottsofferfonden finansieras huvudsakligen av personer som begått brott. Varje dömd person ska betala en avgift på 500 kr, om brottet kan straffas med fängelse. Summan har varit konstant i över ett decennium. De som avtjänar sitt straff i form av intensivövervakning med fotboja betalar en avgift på 50 kr per dag upp till högst 6 000 kronor. Därutöver är fonden öppen för gåvor från privatpersoner, företag och organisationer.
Fokus på det brottsofferstödjande arbetet har de senaste åren blivit skarpare, vilket är nödvändigt då det finns få ställen för den brottsutsatte att söka stöd. Konsekvenserna av brott är långt större än vad man vid första anblicken kan ana. Ett väpnat rån på arbetsplatsen kan sätta spår för livet och innebär inte sällan att den personen inte kan återgå till liknande arbete, vilket riskerar att bli en dryg kostnad för samhället. Den som kör för fort på våra vägar riskerar att få betala böter på flera tusen kronor. Att den som utsatt andra för brott ska ansvara för att rehabiliteringen av dessa personer blir så kvalificerad som möjligt måste anses högst rimligt. Därför är det hög tid att förändra dagens belopp på 500 kronor till att stå i proportion med t ex just fortkörning eftersom även det sätter andras liv i fara. Jag anser att avgiften till Brottsoffermyndigheten i samband med dom i brottmål ska fördubblas till 1 000 kronor.