Motion till riksdagen
2009/10:Ju341
av Lars-Arne Staxäng (m)

Polisens utryckningar


m1691

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om trafiksäkerheten bland Sveriges polismyndigheter.

Motivering

Det är viktigt att polisen uppträder på ett trafiksäkert och lämpligt sätt även under utryckning. Men dessvärre råkar polisens fordon ofta ut för olyckor i samband med bilkörning i tjänsten. Detta är ett problemområde som bland andra docenten i trafikmedicin Jörgen Lundälv vid Umeå universitet har uppmärksammat.

Inte bara på grund av att människor skadas eller i värsta fall dödas är detta allvarligt. Att en utryckning dessutom därmed försenas eller rentav ställs in är också mycket illa och utsätter i sin tur människor och egendom för fara.

Trafiksäkerhetsmedvetandet varierar från polis till polis. Och från polismyndighet till polismyndighet. På visas håll jobbar man målmedvetet med trafikfrågorna och på andra håll knappast alls. Den körutbildning som genomförs i samband med polisutbildningen är inte tillräckligt omfattande för att möta de krav som ställs i dagens trafik.

Resultatet är att många utryckningar med blåljus görs i onödan och andra genomförs på ett onödigt riskfullt sätt. Inom polisen finns också betydande oro för att problemet ska förvärras i framtiden eftersom de nya eleverna på polishögskolorna oftast har betydligt mindre körvana än tidigare årskullar. Dessutom finns inte någon medicinsk kontroll av polisförare över 45 år lik den som finns av förare inom annan yrkesmässig trafik.

Det här är således ett betydande arbetsmiljöproblem för många poliser och stor källa till många av de arbetsskador som poliser drabbas av. Kostnaderna för de orsakade olyckorna är dessutom mycket omfattande.

Min uppfattning är att regeringen bör beakta denna problematik i sitt fortsatta arbete med ett tryggare och säkrare Sverige.

Stockholm den 5 oktober 2009

Lars-Arne Staxäng (m)