Motion till riksdagen
2009/10:Ju328
av Hillevi Engström (m)

Kameraövervakning


m1809

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utökade möjligheter att använda kameraövervakning.

Motivering

Både svensk och internationell forskning visar att kameraövervakning i vissa fall är ett mycket effektivt sätt att förhindra brottslighet. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik hade införandet av kameraövervakning en positiv effekt i hälften av fallen man studerat, och i endast en femtedel en negativ effekt på brottsligheten. Detta ger en tydlig indikation på att kameraövervakning kan vara en mycket bra åtgärd.

Ett exempel där kameraövervakningen fungerat bra i Sverige är Möllevångstorget i Malmö där brottsligheten sjönk med 40 % efter att övervakningskameror installerats. Dock ska kameraövervakning inte betraktas som ett universalmedel som har effekt i alla miljöer som är utsatta för brottslighet. Kameraövervakningen fungerar bäst om den utförs som en del av flera åtgärder – tillsammans med exempelvis grannsamverkan, sociala projekt och säkerhetspersonal.

Dessutom är det viktigt att beakta de slutsatser som Brå pekar ut som framgångsfaktorer för bra kameraövervakning. För att lyckas måste man vara tydlig med att skylta att kameraövervakning finns och främst använda kamerorna mot de brott där den är mest effektiv, till exempel misshandel, stölder och skadegörelse. Dessutom är det viktigt att satsa på hög kvalitet på kamerautrustningen så att materialet kan användas i bevissyfte.

Tekniken på området har idag kommit så långt att de går att skydda människors integritet på ett bättre sätt än vad som tidigare varit möjligt. Granskningen av filmmaterialet kan ofta skötas datoriserat. Datorn kan till exempel identifiera avvikande beteenden, vilket gör att man kan upptäcka människor som har uppsåt att begå brott. De förbipasserande som fångas på bild av övervakningskamerorna kan få sina ansikten avidentifierade. På så sätt blir övervakningen ett betydligt mindre ingrepp i den personliga integriteten.

Regeringen tillsatte 2008 en utredning som ska titta på hur lagen om kameraövervakning fungerar idag och om det finns anledning att utöka och underlätta möjligheterna att bedriva kameraövervakning, men även utreda integritetsproblematiken. Utredningen ska presentera sina resultat inom en snar framtid. Det är mycket bra att vi nu får en gedigen genomlysning av kameraövervakningen.

Mot bakgrund av den forskning som finns kring kameraövervakningens effektivitet och de möjligheter som nu existerar för att värna den personliga integriteten borde regeringen utöka möjligheterna att bedriva kameraövervakning. Detta skulle öka tryggheten på många offentliga platser och spara miljardbelopp åt såväl staten som företag och enskilda medborgare.

Stockholm den 2 oktober 2009

Hillevi Engström (m)