Motion till riksdagen
2009/10:Ju275
av Else-Marie Lindgren (kd)

Polishögskola till Borås


kd694

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en fjärde polishögskola med placering i Borås.

Motivering

Sveriges befolkning ökar och så gör även antalet anmälda brott till polisen. Men under den socialdemokratiska regeringens år vid makten minskade antalet poliser med cirka 2 000. Behovet av fler poliser är därför stort och det är glädjande att vi nu ser att antalet ökar.

Jag anser dock att Sverige behöver ännu fler poliser för att klara av brottsbekämpningen. Vi måste ha fler synliga poliser på gator och torg, poliser som kan utreda brott men också verka brottsförebyggande.

En lämplig ort för en ny polishögskola är Borås. Borås ligger centralt i det befolkningstäta Västsverige. Högskolan i Borås har tidigare, i samband med att en tredje polishögskola var aktuell, presenterat ett väl genomarbetat förslag hur en polisutbildning skall kunna bedrivas i Borås. Borås har också fördelen att ligga nära Göteborg och kan därför dra nytta av den geografiska närheten till Göteborgs universitet.

Det är mycket positivt att det våren 2009 startades en distansutbildning till polis med speciellt fokus på att nå dem med annan etnisk bakgrund än svensk. Utbildningen kommer att drivas i samarbete med Borås högskola och Borås kommun. I april 2008 presenterades betänkandet ”Framtidens polisutbildning” av regeringens särskilde utredare Anders Danielsson. Där poängteras bland annat behovet av att utbildningen är forskningsanknuten, att teori och praktik varvas och att det finns ett nära samarbete mellan akademin och företrädare för polismyndigheten. Detta ligger väl i linje med det koncept som arbetats fram av Borås högskola. I budgeten för 2010 har regeringen presenterat en satsning på rättsväsendet, som får ytterligare 4 miljarder för innevarande och nästa år. Detta innebär bland annat att vårt tidigare löfte om att Sverige 2010 ska ha 20 000 poliser kommer att kunna uppfyllas. Regeringen har sedan den tillträdde målmedvetet arbetat för att stärka brottsbekämpningen. Det handlar om både en upprustning i form av resurstillskott och åtgärder för ökad effektivitet och förbättrat resultat i hela rättskedjan – från polis och åklagare till domstolar och kriminalvård – samt om en ändrad attityd som innebär att ungdomar som begår brott tidigare och tydligare ska mötas av en reaktion. Alliansregeringen har under mandatperioden höjt de årliga anslagen till rättsväsendets med drygt 5 miljarder kronor. Utöver denna permanenta höjning har ytterligare närmare 2,5 miljarder tillförts rättsväsendet under mandatperioden. Detta är mycket positivt och jag ser utvecklingen av polisutbildningen som en mycket viktig del i förstärkningen av rättsväsendet.

Stockholm den 1 oktober 2009

Else-Marie Lindgren (kd)