Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förtydliga polislagen när det gäller rapporteringsskyldighet.
Under senare tid har det framkommit att det är olämpligt att en polisman innehar politiska uppdrag i en kommunal socialnämnd. I något fall har en polischef förbjudit en polisman att inneha politiska uppdrag. I ett annat fall har en polisman stängts av från sin tjänst p.g.a. uppdrag som ordförande i en socialnämnd. Motiven som åberopats är att sekretessen inom det sociala området kolliderar med polisernas rapporteringsskyldighet.
Innebörden av de beslut som fattats av olika polischefer är att poliser inte kan inneha vissa politiska uppdrag p.g.a. att de – även utanför arbetstid – kan få kännedom om brottslig verksamhet. Detta innebär i förlängningen att poliser aldrig är befriade från sin tjänsteplikt, inte ens under semester eller annan ledighet.
Om en polis blir vald till ett politiskt uppdrag måste det förutsättas att väljarna har förtroende för att hon eller han är lämplig och kan klara uppdraget. I en demokrati kan det inte vara meningen att en polischef får bestämma vem väljarna får ha förtroende för.
Med anledning av vad som framkommit bör polislagen förtydligas. Även poliser bör kunna inneha politiska förtroendeuppdrag. Av den anledningen bör en förändring göras i 9 § vad gäller rapporteringsskyldighet.