Motion till riksdagen
2009/10:Ju258
av Carina Hägg (s)

Handlingsplan mot våldtäkt och sexuellt våld


s78003

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en handlingsplan mot våldtäkt och sexuellt våld.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om mottagningar för våldtagna kvinnor i varje landsting. 1

1 Yrkande 2 hänvisat till SoU.

Motivering

Bemötandet av kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt eller annat sexuellt våld måste fungera professionellt i alla steg. Det gäller såväl den medicinska hjälpen inom sjukvården, där kvinnan ska få rätt medicinsk och psykologisk hjälp, ibland under mycket lång tid, som den juridiska processen där kvinnan ska berätta om det traumatiska hon varit med om, först i polisförhör och senare i en eventuell rättegång. Under rättegången sker förhöret inte sällan under press från den åtalades försvarsadvokat.

Angående bemötandefrågan så genomför Brottsoffermyndigheten nu en utbildning riktad till personal inom polisen, åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar. Syftet är bland annat att förbättra bemötandet av brottsoffren i samband med polisanmälan, förundersökning och rättegång. Angående sjukvårdens bemötande har Nationellt centrum för kvinnofrid i uppdrag att utarbeta ett nationellt program för omhändertagande av sexualbrottsoffer i hälso- och sjukvården. Allt detta är steg i rätt riktning, men det behövs mer.

För att hjälpa våldtagna kvinnor krävs först och främst speciella mottagningar som med ett korrekt och professionellt bemötande kan säkra bevis och erbjuda ett långsiktigt stöd och en god rehabilitering. I Stockholm finns en mottagning specialiserad på att just ta emot och stötta våldtagna kvinnor. Alla landsting borde ha sådana mottagningar.

Amnesty utgav 2008 en rapport där de granskar hur Sverige och övriga nordiska länder hanterar anmälningar om våldtäkt. I rapporten konstateras att över 85 procent av de anmälda våldtäkterna mot personer över 15 år läggs ned i Sverige, oftast för att brott inte anses kunna styrkas. Det är alarmerande siffror som Nordiska rådet borde titta närmare på. Men framför allt visar rapporten att vi här i Sverige snarast måste agera. För att öka kunskapen om hur kvaliteten på utredningar av våldtäkter och sexualbrott kan förbättras, samt hur stödet till de utsatta brottsoffren kan bli bättre, bör därför en parlamentarisk utredning tillsättas. Denna bör få i uppdrag att samla in information om utredningar rörande våldtäkt och sexuellt våld, ända från brottsanmälan till ett eventuellt domstolsutslag eller till dess att utredningen läggs ned. Utifrån denna systematiska kartläggning kan utredningen föreslå åtgärder för att förbättra kvaliteten på våldtäktsutredningar samt hur stödet till brottsoffren kan utvecklas. Slutresultatet kan därmed bli en väl genomarbetad nationell handlingsplan mot våldtäkt och sexuellt våld.

Stockholm den 23 september 2009

Carina Hägg (s)