Motion till riksdagen
2009/10:Ju231
av Lennart Axelsson (s)

Preskription vid allvarliga brott


s78041

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att slopa preskriptionstiden vid allvarliga brott.

Motivering

Alla brott preskriberas i dag i Sverige – förr eller senare. Den längsta preskriptionstiden är 25 år och gäller för de brott som har livstid i straffskalan.

I januari 2007 lade hovrättsrådet Petra Lundh fram promemorian Preskription vid allvarliga brott. Där föreslog hon att folkmord och krigsförbrytelser inte ska preskriberas, i enlighet med Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen i Haag som Sverige har erkänt. De flesta andra länder i Europa har avskaffat preskription för sådana brott. Petra Lundh föreslog även att brott som består av ett uppsåtligt dödande, som mord, dråp och terroristbrott, inte ska preskriberas.

I Sverige sker omkring 100 mord om året, en siffra som legat ganska konstant i många år. Runt 80 procent av fallen sker inom familjen eller andra nära relationer och klaras snabbt upp, men när det blir längre mellan offer och gärningsman drar utredningen ofta ut på tiden. I dagsläget finns ungefär 400 ouppklarade mord i landet, och de ökar för varje år.

Att ta en annan människas liv, att beröva nära anhöriga ett barn eller en livskamrat är det grövsta brott som finns. Det är direkt stötande att en gärningsman med dagens lagstiftning kan gå fri efter tjugofem år. Det finns flera goda argument till varför vi genast bör ändra lagen. En slopad preskription för ett grovt brott som mord är i grunden en etisk fråga, det är en markering från samhället. Men samtidigt så har dagens dna-teknik gjort det möjligt att få fram hållbar bevisning även efter att väldigt lång tid förflutit. Det finns alltså rent praktiska skäl till att ta bort den nuvarande preskriptionstiden.

Preskriptionstiden för mord är borttagen i Danmark, Tyskland och Nederländerna. I Norge sker just nu en översyn av lagen. Det är dags för oss i Sverige att göra detsamma. Regeringen säger att det ska komma en lagrådsremiss i höst och en proposition i vår men det finns all anledning för riksdagen att se till så att arbetet påskyndas.

Stockholm den 29 september 2009

Lennart Axelsson (s)