Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att polisen ska inrätta en rikstäckande personalpool som får rycka in och tjänstgöra på orter där det råder polisbrist.
Trygghet är viktigt. Det är viktigt att polisorganisationen inte bara finns i större tätorter utan att det också finns polisiär närvaro på mindre orter. Jag vill ha fler poliser på våra gator och torg. Jag vill ha polisen tillbaka nära oss. Vardagsbrotten måste lösas och brottsoffren måste värnas.
Bristen på synliga poliser på gator och torg i Sverige är sedan länge ett problem. Under de senaste åren har brottsligheten ökat och blivit grövre. Särskilt drabbade är de mindre orterna i Sverige.
Polisen har en central roll i att ge skydd åt medborgarna. Fler och synligare poliser fungerar både brottsförebyggande och stärker polisens kapacitet. Fler brott upptäcks. Andelen uppklarade brott kommer att öka. Vi kan intensifiera arbetet mot ungdomsbrottslighet och samtidigt stävja den grova organiserade brottsligheten. I valet för tre år sedan lovade alliansen att det ska finnas 20 000 poliser år 2010 och det löftet säkerställer alliansregeringen nu genom ett betydande resurstillskott till polisen, vilket är både efterlängtat och mycket bra.
Kommuninnevånarna i flera av Sveriges mindre kommuner känner ju idag oro för sin rättstrygghet. Företagarna känner oro för att utsättas för fler inbrott. Redan idag drabbas företagare som haft många inbrott av svårigheter när de ska försäkra sina firmor. Detta gäller bland annat min egen hemkommun Hofors.
Det riskerar att leda till att befolkning i landets mindre kommuner flyttar till platser där de kan känna sig trygga. Kommunerna kan också förlora företag och arbetslösheten riskerar därmed att öka. På sikt vore detta givetvis förödande för många av Sveriges mindre kommuner.
Närpolisreformen var rätt tänkt när den genomfördes. Tanken att polisen ska arbeta utifrån ett lokalt perspektiv och finnas bland medborgarna var en god tanke. Men de stora förändringarna i arbetssätt skedde samtidigt som omfattande neddragningar av såväl poliser som civilanställda skedde. Detta har bidragit till att reformen inte fått det genomslag vi hoppats på.
Jag anser därför att polisen ska inrätta en rikstäckande personalpool som får rycka in och tjänstgöra på orter där det råder polisbrist. De poliser som vill delta i personalpoolen förbinder sig att på kort varsel flytta sin tjänstgöring till den ort som för tillfället behöver hjälp. De som ställer upp på att tjänstgöra i personalpoolen ska få extra lönetillägg och traktamente som är så väl tilltaget att det ekonomiskt lönar sig att tjänstgöra i kommuner med polisbrist. Att tjänstgöra i en sådan här personalpool skulle till exempel kunna vara attraktivt för unga poliser som ännu inte bildat familj och därför har lätt att snabbt byta arbetsplats.
En rikstäckande personalpool som får rycka in och tjänstgöra på orter där det råder polisbrist skulle ge förutsättningar för att de positiva och viktiga satsningar på fler poliser som alliansregeringen nu gör kan få full effekt i Gävleborg.