Motion till riksdagen
2009/10:Ju212
av Magdalena Andersson (m)

Rättssäkerhet efter traffickingmål


m1363

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska stärka arbetet för ett bra och rättssäkert mottagande i hemländerna vid återvändandet för traffickingoffer.

Motivering

I ett modernt, demokratiskt och jämställt samhälle finns ekonomiska förutsättningar till egen försörjning, lagstadgade rättigheter och sociala skyddsnät. Ändå händer det att delar brister eller att andra krafter motverkar de gemensamma idéerna. Prostitution och människohandel är både ett rättsligt och socialpolitiskt problem. När människovärdet förloras och tvingas ge vika för kriminalitet och marknadskrafter finns inte lösningarna enbart i lagstiftningen.

Människohandel är en kriminell affärsverksamhet – en nutida form av slaveri. Handelsvaran är kvinnor, män och barn. De köps, utnyttjas och säljs vidare. Ibland handlar det om trafficking där sexuella tjänster erbjuds. Ibland är det andra orsaker. Men gemensamt för dem är att det aldrig kan accepteras. Människohandel är också ofta en kedjebrottslighet som involverar aktörer på olika nivåer både nationellt och över landgränserna. Behovet av internationellt samarbete och informationsutbyte är stort, men vi kan inte blunda för att problemen även finns på hemmaplan där det också finns oseriösa arbetsgivare. Därför måste Sverige inta en ledande position i detta arbete.

Prostitution är i de allra flesta fall inget förstahandsval för den prostituerade. Det sker i de allra flesta fall av nödtvång, för att överleva, för att finansiera ett missbruk eller för att man befinner sig i en annan svår situation som gör att man säljer sin kropp. Prostitution bygger dessutom på en människosyn som måste ifrågasättas. Ofta finns det andra involverade som gör pengar på den prostituerade och som utsätter dem för fruktansvärda övergrepp.

Regeringen satsar mycket på att motarbeta prostitution och trafficking. I oktober 2008 gav regeringen Svenska institutet i uppdrag att ta fram besöksprogram för utländska nyckelaktörer som vill studera arbetet i Sverige med att förebygga och bekämpa prostitution och handel med människor för sexuella ändamål. Satsningen ingår som en av 36 åtgärder i regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Handlingsplanen presenterades i juli 2008. Den är inriktad på skydd och stöd till de utsatta, förebyggande arbete, stärkt rättsväsende, förbättrad samverkan och ökad kunskap.

Nyligen presenterade regeringen också ytterligare satsningar på rättsväsendet. Det kommer att innebära att vi med stor sannolikhet framöver kan arbeta mer förebyggande men också att vi kommer kunna gripa och åtala fler gärningsmän. Vilket i sin tur leder till fler brottsoffer och fler vittnen.

Den verksamhet som särskilt riktas till personer som utnyttjats i prostitution eller är utsatta för människohandel för sexuella ändamål är i dag begränsad. Dessa grupper omfattas istället ofta av generella stöd- och hjälpinsatser. Regeringens bedömning är att dessa insatser behöver stärkas och utvecklas. Citatet är hämtat från regeringens skrivelse 2007/08:167.

Mot bakgrund av skrivelsen och av att vi med stor sannolikhet kommer att få fler brottsoffer från traffickingmål är det av stor vikt att från svensk sida stärka arbetet med att säkra deras rättssäkerhet och ett säkert återvändande till hemlandet.

Stockholm den 29 september 2009

Magdalena Andersson (m)