Riksdagen avslår regeringens förslag till ändring i lagen om offentlig upphandling (lagförslag 2.2).
Riksdagen beslutar om en ändring i regeringens förslag till ändring i lagen om offentlig upphandling av innebörd att de aktuella företagens möjligheter att utföra verksamhet tillsammans med andra än den upphandlande myndigheten breddas, i enlighet med vad som anförs i motionen (lagförslag 2.1).
I regeringens proposition föreslås nya bestämmelser i lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU). De nya bestämmelserna klargör att statliga och kommunala myndigheter inte behöver tillämpa LOU när de köper varor eller tjänster från egna företag, förutsatt att de s.k. Teckalkriterierna är uppfyllda i enlighet med EU-domstolens rättspraxis. Kriterierna innebär bl.a. att den upphandlande myndigheten ska utöva kontroll över företaget på samma sätt som den utövar kontroll över sin egen förvaltning.
Regeringen föreslår dock att de nya bestämmelserna endast ska gälla till den 1 januari 2013, med hänvisning till att frågan om kontroll- och verksamhetskriterierna (Teckalkriterierna) är föremål för en pågående utredning.
Vänsterpartiet välkomnar i huvudsak lagförslaget. Det underlättar för kommuner och statliga myndigheter att utföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt. De kommunala bolagen har ju tillkommit för att tillgodose samhälleliga behov och måste kunna samverka effektivt med sina ägare. I två avseenden gör dock Vänsterpartiet en annan bedömning än regeringen.
För det första anser vi att det är fel att redan nu slå fast att de nya bestämmelserna ska upphävas den 1 januari 2013. Det skapar onödig osäkerhet hos berörda aktörer. Vi anser därför att den föreslagna lagtexten under avsnitt 2.2 om att lagen ska upphöra att gälla det datumet ska utgå. Detta ska ges regeringen till känna.
För det andra menar vi att förslaget ger en för snäv begränsning av vilka andra verksamheter det aktuella företaget (juridisk person eller gemensam nämnd) får utföra, för att kommunerna fortfarande ska kunna göra de här undantagen från LOU. Den föreslagna lagtexten, i2 kap. 10a §, innebär att företaget endast får utföra verksamhet tillsammans med någon annan än den upphandlande myndigheten om denna verksamhet är av ”marginell” karaktär. Vi förordar att den delen av lagförslaget omformuleras så att det räcker med att företagets huvudsakliga verksamhet bedrivs tillsammans med den upphandlande myndigheten. Detta ska ges regeringen till känna.