Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att staten och statliga myndigheter som pådrivande föredöme bör begränsa de arbetsrelaterade bil- och flygresorna avsevärt genom ökad användning av t.ex. videokonferenssystem.
Ett viktigt bidrag till att minska de klimatpåverkande koldioxidutsläppen är att avsevärt minska det flyg- och bilburna arbetsrelaterade resandet till kunder, filialer, leverantörer, konferenser m.m.
I IT- och telekomföretagens rapport Färdplan för tillväxt och välfärd – en uppdaterad IT-politik behandlas denna fråga. Rapportens analys betonar att videokonferenssystem kan ersätta mycket av det arbetsrelaterad resandet, genom flexibelt arbete. Resandet inom jobbet, till kunder, filialer eller leverantörer, kan ersättas av videokonferenser eller andra existerande mer eller mindre avancerade lösningar.
I IT-propositionen från 2004/05 föreslogs det att en kartläggning av utvecklingen av flexibla arbetsformer vid statliga myndigheter skulle göras. Studien skulle särskilt belysa vilka miljöeffekter de nya arbetsformerna har och förslag till rutiner och indikatorer för regeringens fortsatta uppföljning på området skulle lämnas. Vad har då hänt med dessa beslut?
Vintern 2007/08 kunde Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS) konstatera att riksdagsbeslutet inte behandlats av varken den gamla eller den nya regeringen. I stället för att försöka reducera det arbetsrelaterade resandet har svenska myndigheters flygresor ökat kraftigt de senaste åren. Enligt en granskning från SvT har exempelvis Vägverket och Banverket ökat sina flygresor med 20 procent vardera mellan 2005 och 2007.
Privata företag som Telia Sonera och IBM har gått före och visat att man med redan befintlig teknik, men med nya arbetsformer, avsevärt kan reducera arbetsrelaterat resande. Koldioxidutsläppen har minskat med 70 procent på sex år. Nästan 60 procent beror på ett bättre utnyttjande av Internet i form av bland annat virtuella möten och mobilt bredband.
Inom detta område bör självklart staten och de statliga myndigheterna vara pådrivande genom att utgöra ett föredöme. Mot denna bakgrund bör regeringen ta initiativ till att det arbetsrelaterade resandet minskar avsevärt med hjälp av bl.a. videokonferenssystem inom det statliga ansvarsområdet.