Motion till riksdagen
2009/10:Fi301
av Christin Hagberg och Anders Karlsson (s)

Reglering av finansmarknaden


s30134

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kraftfullare reglering av finansmarknaden.

Motivering

Finanskrisen och dess återverkningar i ekonomin visar på behovet av en hårdare reglering. Tron på de fria marknadskrafterna visar sig nu ha varit för stor och politiken måste vara med och styra upp det. Det som hänt i finanskrisen visar på en rad systemfel.

Det handlar om en stor obalans mellan å ena sidan kapitalets fria rörlighet på en global marknad och å andra sidan de politiska verktygen för insyn, kontroll och reglering av finansmarknaden.

Det handlar om svaga och alltför passiva kontrollmyndigheter och om dåligt eller obefintligt samband mellan risktagande och vinstmöjlighet. Det handlar om en obalans mellan arbete och kapital.

Fördelningen av makt, inkomster och förmögenheter har aldrig varit till så stor fördel för kapitalet som det är idag. Medan breda löntagargrupper har fått måttliga eller ingen löneutveckling alls har aktievärden och utdelningar skjutit i höjden, och några få inom finanssektorn och i storföretagens ledningar har med en aldrig sinande fantasi tillskansat sig allt orimligare löner och förmåner.

En av slutsatserna från finanskrisen är att finansmarknaden måste regleras hårdare. Insynen i finanssektorn måste förbättras, inte minst genom att skatteparadisen tvingas in i en öppen ekonomi. Tillsynen över finansmarknaden måste skärpas och politiken måste flytta fram sina positioner. Arbetets rätt måste vinna företräde och en utjämning av makt, löner och förmögenheter måste genomdrivas.

Derivathandeln, som innebär att den som handlar satsar på att en viss händelse ska inträffa, är ett exempel på hur finansmarknaden har utvecklats till ett kasino med en allt svagare koppling till produktion och arbete.

Det har under ett ental år diskuterats om man skulle kunna införa någon form av skatt eller avgift på valutahandel. Det finns invändningar mot en sådan skatt eller avgift, som bland annat handlar om svårigheterna att få en internationell överenskommelse om en sådan till stånd, men det finns också många skäl som talar för en sådan skatt eller avgift, som borde kunna bidra till att förhindra de spekulativa och skadliga sidorna av valutahandeln.

Stockholm den 1 oktober 2009

Christin Hagberg (s)

Anders Karlsson (s)