Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska införa euron som valuta.
Euron används idag i 16 av Europeiska unionens 27 medlemsstater. Den är gemensam valuta för cirka 320 miljoner européer. Euron introducerades på världens finansmarknader som elektronisk valuta 1999 och den 1 januari 2002 lanserades även euromynt och eurosedlar.
Den 14 september 2003 röstade Sverige om medlemskap i det monetära samarbetet. 42,0 procent röstade ja, och 55,9 procent nej. Riksdagen beslutade därför att inte införa euron i Sverige.
I den ekonomiska krisens spår är det mycket som talar för att svenska folket tycker att det skulle vara bra med en större och starkare valuta. Många har nog vant sig vid att använda euron utomlands, och tycker att det skulle vara praktiskt om även vi i Sverige använde oss av euro. De senaste åren har flera opinionsundersökningar visat att svenska folket har blivit allt mer positiva till euron.
Det är nu hög tid att Sverige i en folkomröstning på nytt tar ställning till euron. Idag förlorar vi politiskt inflytande på att stå utanför. Undersökningar som gjorts indikerar att Sverige kan ha förlorat hundratals miljarder varje år i utebliven handel genom att stå utanför eurosamarbetet.
Euron stärker framförallt sammanhållningen i Europa. Ytterst är det detta som är syftet med det europeiska samarbetet. Att genom en gemensam valuta knyta Europas länder närmare varandra.
Sverige borde gå över till euron så snart som möjligt. Detta bör ges regeringen till känna.