Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en samordning av myndigheternas ortnamnsregister och kartdatabaser för larmning av räddningsresurser samt för vägvisning för serviceföretag och allmänhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge stöd till en lämplig myndighet för att samordna insatserna.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge stöd till lokala intresseföreningar med god kännedom om ortens namnskick för att stödja kommunerna i deras arbete med att revidera olämpliga belägenhetsadresser i lägenhetsregistret enligt god ortnamnssed.
Att Sverige ska ha ett lägenhetsregister beslutades i lag 2006. Det står också i lagen att det är Lantmäteriet som ska upprätta registret.
Just nu pågår insamlingen av lägenhetsuppgifterna från landets fastighetsägare, kommunvis. När registret är upprättat tas det över av kommunerna, som kommer att ansvara för uppdateringen av innehållet i framtiden.
Med ett lägenhetsregister kan Skatteverket genomföra folkbokföring per lägenhet i stället för, som i dag, bara per fastighet. Statistiska centralbyrån får möjlighet att, genom samkörning med andra register, framställa ny och aktuell hushålls- och bostadsstatistik. Sådan statistik kan bland annat användas till samhällsplanering och forskning.
Problemet är att kommunen ersätter många inarbetade kulturnamn med nya belägenhetsadresser som läggs in i lägenhetsregistret och som inte är accepterade av ortens befolkning, varvid en och samma ort eller plats kan ha ett eller flera namn.
Vid en djupstudie av socknarna Sevalla och Tillberga gjord av projektet Landsbygdsadresser (http://www.landsbygdsadresser.se) som drivs av Västerås samtliga hembygdsföreningar har det visat sig att ortnamnen på en och samma ort eller lägenhet har en eller flera avvikelser mellan Vägverkets vägvisare, kommunernas belägenhetsadresser, Lantmäteriets ortnamnsregister och officiella kartmaterial, ortsbefolkningens namnsättning – som mestadels stämmer med Lantmäteriets ortnamn och SOS Alarm – som styrs av ”telefonkatalogen” Hitta som kan avvika från Eniro och Lokala delen. Dessutom har det visat sig att SOS Alarms koordinater för samma ort många gånger är helt fel. Då det inte alltid finns ett aktuellt kartmaterial genom Lantmäteriverket växer det fram en flora av kartor och kartdata som i fråga om kvalitén uppvisar stora skillnader mellan olika orter och olika delar av landet. Det behövs ett enhetligt och landstäckande kartmaterial och ortnamnsregister. Vi anser att underlaget för att rädda liv och egendom måste hålla högsta kvalité. Därför bör kommunerna samordna de så kallade belägenhetsadresserna som läggs in i lägenhetsregistren så att de överensstämmer med Lantmäteriets officiella kartmaterial och ortnamnsregister. Vid revidering av kartor och register är och kan ortens föreningar om de är väl insatta i ”god ortnamnssed” vara en god hjälp för kommunerna vid en revidering av redan åsatta belägenhetsadresser. Därför bör dessa föreningar hjälpas med ett riktat statsbidrag.
Ansvariga myndigheter som kommunerna och Lantmäteriet måste hålla kartmaterial och övriga register aktuella med nya ortnamn vid om- eller nybyggnation och då redan på projekteringsstadiet.