Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör ta det tredje steget i EMU-samarbetet och när Sverige uppfyller konvergenskraven införa EU:s gemensamma valuta.
Sverige har valt att stå utanför eurosamarbetet efter det att frågan prövats i en folkomröstning 2003. Kostnaderna för utanförskapet är svåra att mäta, men vi kan konstatera att den svenska kronan i egenskap av en liten valuta, visat sig vara synnerligen utsatt i finanskrisen. För en medlemsstat som har ambitionen att utgöra kärnan i Europasamarbetet borde det vara en självklarhet att ingå i eurozonen.
Den globala finanskrisen har satt världens ekonomier på prov. Samtidigt vet vi med säkerhet att finanskriser är ett återkommande fenomen. En liten valuta som den svenska kronan tenderar att fluktuera i orostider och vi har kunnat konstatera att sedan finanskrisen bröt ut, har den svenska kronans värde påverkats negativt.
Sverige är ett extremt handels- och exportberoende land. Över hälften av vår ekonomi omfattas av handel med andra länder. Med negativa fluktuationer i vår växelkurs drabbas handeln. En svag växelkurs gör att svenska varor reas ut på den globala marknaden. Vi får mindre betalt när vi exporterar, samtidigt som det blir dyrare för oss att importera. Det innebär ökade risker och kostnader för små och medelstora företag. Fullt medlemskap i EMU skulle innebära en stabilare växelkurs och öka stabiliteten i svensk ekonomi.
I takt med att samhället internationaliseras, påverkas vi av ekonomiska beslut som fattas utanför Sverige, oavsett om vi vill det eller ej. Den nationella politikens handlingsutrymme blir allt mer begränsat. Därför är det av största vikt att Sverige också får representation där EU:s ekonomiska beslut fattas. EMU-länderna har representanter i ledningen för Europeiska centralbanken, ECB. EU:s finansministrar i eurozonen träffas därtill regelbundet i ministerrådet. Vid dessa sammankomster behandlas och beslutas i ärenden av vikt för Europas ekonomiska utveckling. Fullt svenskt medlemskap i EMU skulle ge den svenska regeringen delaktighet och möjlighet att påverka avgörande framtidsbeslut.
Sverige har förlorat politisk tyngd genom att stå utanför eurosamarbetet, både i teorin och i praktiken. Det är därför angeläget att Sverige uppfyller konvergenskraven, tar det tredje steget i EMU-samarbetet och inför den gemensamma valutan, euro.