Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att underlätta för små och medelstora företag att delta i offentlig upphandling.
Små företag är de som är, och kommer att vara, den största motorn för sysselsättningen i Sverige. För att främja små och medelstora företag är offentliga upphandlingar, som leder till konkurrens och bättre service i exempelvis kommuner, viktiga att förenkla.
Idag ställer det offentliga helt irrelevanta krav på företagen som upphandlar. Stor administration och tidsödande hantering vid upphandlingar gör att många små företag inte bemödar sig om att lägga anbud för att förbättra kvaliteten i olika verksamheter. Därmed går de miste om en marknad som enligt Företagarna är värd närmare 500 miljarder kronor per år. Välfärdssektorn är möjligheternas marknad för företagen, samtidigt som de bidrar till människors välfärd.
Nuvarande regler för upphandlingar gynnar stora företag genom sin stora och byråkratiska struktur. Ofta krävs goda referenser från tidigare uppdrag, vilket gynnar de stora, men missgynnar de mindre företagen. Det är därför svårt för ett nystartat företag att stångas med de stora jättarna. Därmed kan nytänkande och kreativitet i mindre företag gå till spillo, då de utkonkurreras i ett tidigt skede.
Kvalitet i välfärden eller kommunal service är inte detsamma som stordrift. Små verksamheter och lokala eldsjälar ska inte tillåtas försvinna. Genom att underlätta för mindre företag, och minska svårigheterna med offentliga upphandlingar, skulle processen bli mer personlig. Att förmänskliga dessa processer skulle i slutändan leda till bättre kvalitet.
Av de företag som trots allt deltar i offentliga upphandlingar säger sig drygt hälften avstå på grund av irrelevanta krav, enligt Företagarna. Livscykelkostnadsanalyser, traineeplatser och miljöledningssystem är exempel på sådana krav. För att svenska småföretag inte ska gå miste om möjligheterna med offentlig upphandling, måste upphandlingsprocessen förändras.
Små företag styrs ofta smartare och mer effektivt än större företag, som ofta kräver stor administration. Därför blir det billigare för den offentliga sektorn, och i slutändan skattebetalarna, att anlita små företag. Problemet är att de små företagen ofta inte har resurser till att klara svåra, krångliga och ineffektiva upphandlingar som tar tid och resurser. Självklart ska det ställas krav på företag vid offentliga upphandlingar. Det är själva grunden med det system vi har idag. Men det ska vara rimliga krav och stå i proportion till det som upphandlas. Regeringen borde därför se över formerna för offentlig upphandling.