Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fasta belopp vid offentliga direktupphandlingar.
LOU (lagen om offentlig upphandling) uppdrar till den upphandlande myndigheten att själv bestämma sina gränser när direktupphandling får tillämpas. Många kommuner och andra upphandlande myndigheter har under de senaste åren beslutat om höjda gränsvärden eftersom det har en rad fördelar för både den upphandlande myndigheten och för leverantörerna såsom:
Mindre arbetstid för att färdigställa förfrågningsunderlag.
Mindre arbetstid för att färdigställa anbud.
Lägre kostnader för att uppfylla formella kvalificerings- och utvärderingskrav.
Kort tidsutdräkt mellan anbud och leverans ger bättre arbetsplanering för leverantörerna.
Högre förväntad nettointäkt beroende på att den genomsnittliga sannolikheten att vinna en upphandling är betydligt högre vid direktupphandling. Utvecklade relationer mellan upphandlare och leverantör. Vid varje större revidering av LOU har frågan väckts om att skriva in fasta värden när direktupphandling får tillämpas istället för att varje upphandlande myndighet själv ska fastställa sådana. Nu är en revidering aktuell igen varför vi föreslår att det i LOU fastställs fasta värden för direktupphandling i nivå med vad som gäller i exempelvis Norge och Danmark, det vill säga 600 000 kronor. Även Konkurrensverket har tidigare uttryckt det lämpliga med en sådan beloppsgräns.
Skälet till att vi förespråkar fler direktupphandlingar istället för de betydligt mer tids- och kostnadskrävande så kallade förenklade upphandlingarna är framförallt de låga upphandlingsomkostnaderna som direktupphandlingar medför. Det är inte rimligt att besparingarna i en konkurrensutsatt upphandling äts upp av administrationskostnader för upphandlingen. Många gånger är det knappast möjligt att göra en förenklad upphandling med mindre än att kostnaderna för bara arbetet uppgår till 25 000–30 000 kronor.
Ser vi på leverantörernas situation finns det stora fördelar även där. Det är betydligt dyrare att ta fram ett anbud i en förenklad upphandling än i en direktupphandling, och genom att det är kortare ledtider blir det också lättare för leverantörerna att planera för sina resurser.