Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skatteutjämningen fullt ut bör finansieras av staten.
För att garantera alla svenska invånares tillgång till en välfärd byggd på likvärdiga förutsättningar är existensen av ett skatteutjämningssystem motiverat. Ansvaret för en sådan ekonomisk utjämning bör dock staten stå för.
Idag utgörs skatteutjämningssystemet till 95 procent av en omfördelning av statsbidragen. Staten bär således den absoluta merparten av utjämningssystemets kostnader. De resterande 5 procenten står dock ett tio tal kommuner ensamt för genom inkomstutjämningen. Effekterna av detta är påtagliga för berörda kommer. I flera fall handlar det om åtskilliga kronor i högre skatt eller motsvarande resursförstärkningar av välfärden som kommunerna ifråga därmed går miste om.
Detta begränsar kraftigt det kommunala självbestämmandet och är därför ett demokratiskt problem. Demokratin fungerar bäst när beslut kring lokala förhållanden fattas nära medborgarna. Det kommunala självbestämmandet möjliggör även för människor i olika landsändar att – om än i begränsad utsträckning – låta sin näromgivning styras efter olika politiska principer betingat av utfallen i kommunalvalen. Dagens skatteutjämningssystem har sedan ett drygt decennium tillbaka kraftigt reducerat detta självbestämmande.
Därför bör regeringen se över skatteutjämningssystemet.