Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lika villkor för entreprenader.
Enligt lagen om offentlig upphandling ska i princip det lägsta anbudet vid upphandling av t.ex. byggnadsverksamhet antas. Den principen är i huvudsak riktig, men i många fall är anbuden baserade på helt olika villkor. Ett anbud från exempelvis en utländsk entreprenör kan således vara baserat på ett helt annat löneläge, ett annat säkerhetstänkande etc.
Om vissa företag tillåts att basera sina anbud på ett annat löneläge eller andra sociala förmåner så är detta inget annat än osund konkurrens. På sikt kan detta leda till högre arbetslöshet, urholkade välfärdssystem och försämrade löne- och arbetsvillkor på hela arbetsmarknaden. Upphandlingsutredningen konstaterade att EG-rätten inte innehåller några hinder mot att införa bestämmelser som innebär att den upphandlande enheten bör ställa miljökrav eller sociala krav.
Under november 2007 tog riksdagen ett beslut om en ny lag om offentlig upphandling. Enligt den nya lagen får myndigheter ställa sociala och miljömässiga krav, men det finns inget som kräver detta. Det är därför fortfarande otydligt vad som ska gälla för en upphandling och därför ges möjlighet till olika förutsättningar i prissättning.
I bedömningen av anbud i samband med offentlig upphandling bör hänsyn tas till om villkoren för de anställda ligger i nivå med den bransch som upphandlingen berör. Detta bör gälla såväl löner, försäkringar, sociala förmåner som arbetsmiljö.