Motion till riksdagen
2009/10:Fi213
av Hans Wallmark (m)

Balanskravet för landets kommuner


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av balanskravet för landets kommuner där hänsyn tas till god ekonomisk hushållning med möjlighet att balansera ett års underskott mot tidigare års överskott.

Motivering

God ekonomisk hushållning är av största vikt för den offentliga ekonomin oavsett om det handlar om staten, regionerna eller landets kommuner. Sedan 2000 tillämpas balanskravet. Det innebär att varje generation skall bära sina egna kostnader och att det inte genom underskottspolitik skall gå att vältra över ansvar på framtiden. Samtidigt har den finansiella kris som nu rasat i världen sedan ett drygt år tillbaka visat att de ekonomiska förutsättningarna mycket snabbt kan förändras. I och med det kan även begränsningar i det nuvarande regelverket iakttas. Samma regler och tolkningar gäller för de kommuner som har bra ekonomi och år av överskott som för mindre väl skötta kommuner som även redovisat underskott eller nollresultat trots högkonjunktur och ökade intäkter.

Det är viktigt att ett grundläggande balanskrav ligger fast men att det ändå kan medges öppningar för kommuner att över tid balansera överskott i den egna ekonomin mot något år av tillfälligt underskott.

Regelverket i dag innebär att kommunerna samt regionerna och landstingskommunerna varje år skall upprätta en budget så att intäkterna överstiger kostnaderna. Ifall negativt resultat redovisas skall detta regleras senast inom tre år. Det finns ett undantag från huvudregeln och det gäller att det går att budgetera med underskott om det finns ”synnerliga skäl”.

I dag är det dock inte möjligt att med överskott från verksamheten under några år finansiera ett kommande års underskott. Denna möjlighet borde dock öppnas för den som kan uppvisa god ekonomisk hushållning genom att över tid visa prov på en konsoliderad och välskött ekonomi där just ett underskott är av tillfällig och extraordinär karaktär. Enligt en tankeskiss gjord av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) bör det i en sådan analys vara naturligt att ”stämma av hur stor del av resultatutvecklingen de senaste åren som överstigit den nivå som behövs för att konsolidera ekonomin, dvs. att resultatet över tiden har täckt ökningen av pensionsskulden, reinvesteringsbehovet mm.”

Balanskravet borde därför ses över med hänsyn tagen till god ekonomisk hushållning och konsoliderad ekonomi.

Stockholm den 29 september 2009

Hans Wallmark (m)