Motion till riksdagen
2009/10:Fö219
av Lars Wegendal m.fl. (s)

Rekrytering till räddningstjänsten


s67010

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn i syfte att förbättra rekryteringen till räddningstjänsten.

Motivering

Av landets 290 kommuner har 271 kommunal räddningstjänst som helt eller delvis baseras på deltidspersonal. Den svenska räddningstjänsten har generellt mycket hög kvalitet och kan på kort tid göra insatser vid såväl bränder, bilolyckor som översvämningar. Majoriten av räddningsinsatserna genomförs av heltidsanställd bemanning, men också en stor grupp utförs av deltidsanställda vars insatser är helt avgörande – inte minst för att en fungerande räddningstjänst ska kunna finnas i mindre tätorter och i landsbygd. Det har dock blivit allt svårare att både rekrytera och behålla deltidsbrandmän.

Orsakerna är många – alltifrån försämrade ersättningar, bristande försäkringsskydd, förändringarna i a-kassan gällande deltidsarbete och kanske framför allt förändringarna på arbetsmarknaden. Detta handlar om en generellt ökad rörlighet, men är också en konsekvens av nya arbetsorganisationer och produktionssystem. Korta ledtider med allt kortare tid mellan order och leverans och en generellt ökad press på arbetsmarknaden har gjort att allt fler tackar nej till att ta erbjudande som deltidsbrandmän. Allt fler upplever det uppenbarligen som en omöjlig kombination.

I Sverige finns det ca 223 s.k. ”räddningstjänstkommuner”, d.v.s. flera kommuner som organiserat gemensam räddningstjänst. Av de 223 baseras räddningstjänsten helt eller delvis på deltidspersonal i 210 kommuner (drygt 94 %). Av de 210 räddningstjänstkommunerna i landet som har deltidsanställda uppger 142 av dessa (67,6 %) att de har problem med rekrytering av deltidspersonal. På de totalt 649 orter i landet där deltidsstyrkor finns uppger kommunerna att rekryteringsproblem finns på 297 av dessa orter (45,8 %). Allt enligt siffror från SCB. Ur samhällssynpunkt är naturligtvis denna utveckling starkt oroande. Det kommer sannolikt aldrig att finnas förutsättningar för heltidskårer i hela landet, och deltidskårerna kommer alltjämt att vara en förutsättning för snabba insatser i mindre tätorter och i glesbygd.

I delar av landet är idag stora delar av deltidskårernas bemanning vakant – och vid de pensionsavgångar som väntar de närmaste åren kan läget bli akut. Mot bakgrund av faktorer som försämrade ersättningar, bristande försäkringsskydd, förändringarna i a-kassan gällande deltidsarbete och de generella förändringarna på arbetsmarknaden är det angeläget att en översyn av rekryteringsfrågan genomförs. Inte minst för att belysa om ytterligare ekonomiska incitament eller regeländringar är nödvändiga för att trygga bemanningen framöver.

Stockholm den 23 september 2009

Lars Wegendal (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Tomas Eneroth (s)