Motion till riksdagen
2009/10:Fö206
av Christer Engelhardt (s)

Gotland som plats för ett nationellt kris- och säkerhetsarbete i Östersjöregionen


s67013

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Gotland genom sitt geografiska läge i Östersjön kan utgöra platsen för ett samlat kris- och säkerhetsarbete.

Motivering

I Östersjöregionen bor i dag ca 100 miljoner invånare, vilket gör regionen till en av de mest expansiva i Europa. Östersjön utgör idag ett av världens mest trafikerade havsområden. Vid varje givet tillfälle finns det ca 2 000 fartyg i Östersjön och antalet ökar. Gotland ligger som en refug i Östersjön med fartygsleder på båda sidor om ön. Fartygstrafiken ökar kraftigt och särskilt i våra känsliga områden som t.ex. mellan Fårö och Gotska Sandön.

I det svenska luftrummet över Östersjön genomförs också varje år ett par hundratusen flygningar där den mest intensiva perioden stäcker sig från maj till oktober. Flygtrafiken över Östersjön har under lång tid ökat med 15 procent om året. Av säkerhetsskäl har Luftfartsverket vid några tillfällen tvingats införa flygbegränsningar och i luftrummet ovanför Gotland har det skapats en ny dubbel flygled för framförallt flyget mellan Europa, Asien och Fjärran Östern.

Med den alltmer intensiva trafiken såväl i Östersjön som i luftrummet ovanför bör det på Gotland skapas en samlad trafikledningscentral som kan utgöra ett nationellt kris- och säkerhetscenter. Gotland är med sitt unika läge i Östersjön en strategiskt viktig plats att använda sig av och sjöcentralen på Gotland är en väl fungerande verksamhet som mycket väl kan utvecklas till ett nationellt kris- och säkerhetscenter. Visby har en mycket bra och väl fungerande flygplats som nyligen även fått nationell och strategisk status. Med sin kapacitet att klara flygtransporter och logistik kan Visby flygplats också i detta avseende ingå i ett sådant nationellt kris- och säkerhetsarbete.

Gotlands läge i Östersjöregionen har medfört en utvecklad samverkanstradition. Det finns därmed särskilda möjligheter att på Gotland utveckla nya former för samverkan och att effektivisera samnyttjandet av resurser mellan myndigheter och organisationer.

Gotland har också idag en viktig roll i det samarbete som pågår mellan Östersjöländerna kring fred, säkerhet och miljö. Gotland ses som en neutral plats i Östersjön. Med anledning av detta kan Gotland i ett längre och framtida perspektiv mycket väl utveckla denna samverkan till ett kunskapsutbyte mellan länder i Östersjöregionen.

I händelse av att den ryska gasledningen kan komma att dras på havsbotten utanför Gotlands kust kommer även den att bidra till att Östersjön blir i behov av en allt mer samlad kris- och säkerhetsverksamhet.

Försvarsutskottet har tidigare vid tidigare tillfälle uttalat sin positiva inställning till samverkan och samarbete mellan olika aktörer för att förebygga och hantera olyckor och kriser. Försvarsutskottet har också i likhet med mig sett Gotlands förutsättningar för samverkan och samutnyttjande av resurser som goda.

Försvarsutskottet har dock ansett att den nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har till uppgift att driva på utvecklingen av sektorsövergripande samverkan och att arbeta med samordning mellan berörda aktörer i samhället för att förebygga och hantera olyckor och kriser. Detta anser jag inte behöva motverka att sjöcentralen i likhet med vad som beskrivs i motionen inte skulle kunna utgöra ett centrum för ett samlat kris- och säkerhetsarbete. Gotland har med andra ord genom sitt geografiska läge i Östersjön en unik möjlighet att utgöra platsen för ett samlat kris- och säkerhetsarbete.

Stockholm den 24 september 2009

Christer Engelhardt (s)