Motion till riksdagen
2009/10:C488
av Carina Hägg m.fl. (s)

Kvotering i bolagsstyrelser


s32096

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvotering i bolagsstyrelser.

Motivering

Tidigare i år skickade Maud Olofsson (c) och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) ett brev till 342 valberedningar för att förhöra sig om hur de arbetade med att få en jämnare könsfördelning i styrelserna. I brevet ställdes inga krav, endast en stilla undran i största allmänhet. Endast 77 besvarade brevet. Så litet är intresset i styrelserna och så litet är intresset i regeringen att Maud Olofsson avsvär sig allt ansvar för att bolagen har dålig könsfördelning. Maud Olofsson och regeringen kan inte ha mer fel.

Sveriges riksdag har antagit det övergripande jämställdhetspolitiska målet: Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Sveriges riksdag och regering har medborgarnas uppdrag att värna och fördjupa demokratin. En av förutsättningarna för att ett samhälle ska kunna betraktas som reellt demokratiskt är att kvinnor och män har samma möjligheter till ett brett och jämlikt deltagande på alla samhällsområden. I Sverige råder inte jämställdhet. Kvinnor som grupp är utsatt för en systematisk diskriminering. Det är ett demokratiskt problem.

När regeringen väljer att blunda för näringslivets oförmåga att släppa in kvinnorna i bolagsstyrelserna ger regeringen samtidigt upp en heltäckande kamp om jämställdhet inom alla samhällsområden. Regeringen accepterar att det finns delar i samhället där kvinnor inte ges samma möjligheter som män. Det är att vända landets alla kvinnor ryggen. Det är också att godta myten att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor för att besätta hälften av platserna i styrelserummen i de stora bolagen.

I Norge infördes för några år sedan lagstiftning om kvotering till styrelser som innebär att minst 40 procent av vartdera könet ska vara representerat i de stora bolagens styrelser. Det målet är nu i det närmaste uppnått. Den nya lagstiftningen uppfattas numera, efter skepsis och motstånd inledningsvis, som positiv i alla läger. Mönstren har brutits och farhågan att kvinnor skulle komma att betraktas som tillhörande ett B-lag har kommit på skam. Snart står Frankrike på tur. Där har nu förslag om könskvotering i styrelserna i de börsnoterade bolagen lagts fram i en utredning från familjeministern Nadine Morano. Förslaget kommer att diskuteras i det franska parlamentet under hösten.

Vi har ännu en gång kunnat konstatera att näringslivet saknar vilja och förmåga att självt åstadkomma en jämn fördelning av kvinnor och män i bolagsstyrelserna. Slutsatsen är att det krävs ny lagstiftning för att åstadkomma en förändring. Ytterligare en slutsats är att den sittande borgerliga regeringen har abdikerat i frågan och att det därför krävs även en ny regering för att sätta fart på jämställdhetsarbetet igen.

Stockholm den 30 september 2009

Carina Hägg (s)

Carina Ohlsson (s)

Anne Ludvigsson (s)