Motion till riksdagen
2009/10:C467
av Marianne Watz (m)

Försäkringsbolags tillgång till patientjournaler


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att försäkringsbolagens tillgång till patientjournaler ska begränsas till att gälla endast utdrag som ger relevant information för försäkringsmässiga bedömningar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att behörigheten och tillgången till dessa utdrag bör regleras på liknande sätt som i sjukvården.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bevarandetiden och hanteringen efter avslutat ärende bör regleras.

Motivering

Integritetskänslig patientinformation finns hos sjukvården där den omfattas av tydliga sekretessregler. Att utan behörighet läsa en patientjournal är att begå ett brott mot sekretesslagen. Lika integritetskänslig information finns också hos försäkringsbolagen men utan att omfattas av samma sekretess som i sjukvården.

Vid tecknande av en personförsäkring som livförsäkring, sjuk- eller olycksfallsförsäkring måste försäkringstagaren lämna en fullmakt till försäkringsbolaget som ger full tillgång till försäkringstagarens journal utan tidsbegränsning.

En patientjournal skall innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård, och en patient kan tvingas att lämna uppgifter av mycket integritetskänslig natur. Patienten själv råder dock inte över huruvida uppgifterna skall dokumenteras i journalen eller inte. Samtliga uppgifter, både relevanta och för ärendet icke relevanta, får försäkringsbolagen tillgång till i och med att försäkringstagaren lämnat sin fullmakt, vilket är ett krav för att teckna försäkring.

Tidigare fick försäkringsbolagen inte tillgång till hela journalen utan fick en sammanfattning av den läkare som den blivande försäkringstagaren uppgivit i den obligatoriska hälsoprövningen.

År 2005 överlämnades promemorian ”Försäkringsbolags tillgång till patientjournaler”. Genom fullständiga patientjournaler får försäkringsbolagen utan tidsbegränsning tillgång till information i betydligt större utsträckning än vad som rimligen kan vara motiverat för deras försäkringsmässiga bedömningar. Utredningen finner att berörda risker och olägenheter talar för att försäkringsbolagens möjligheter att med stöd av fullmakt begära in kompletta patientjournaler direkt från hälso- och sjukvården bör begränsas.

Flera remissinstanser kritiserar förslaget att försäkringsbolags behov av information skall tillgodoses genom intyg eller journalutdrag som bearbetas inom vården. Detta bedöms som en kostsam administrativ börda för hälso- och sjukvården.

Försäkringstagaren betalar själv sin försäkring och i kostnaden ingår försäkringsbolagets kostnader för administration i vilken också journalhanteringen ingår.

Om bearbetning av journalutdrag delvis omfördelas till vården och kostnaden för detta betalas av försäkringsbolaget/försäkringstagaren kommer även denna administrativa kostnad att ingå i den räkning som går till försäkringstagaren.

Jag anser att integritetskänslig information om en person måste begränsas till det absolut nödvändiga för ärendet. Försäkringsbolagens tillgång till patientjournaler skall därför begränsas och tydligt regleras i lag.

Stockholm den 6 oktober 2009

Marianne Watz (m)