Motion till riksdagen
2009/10:C461
av Christer Nylander m.fl. (fp)

Villkor för vindkraftsetablering


fp1358

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kompensation vid minskat fastighetsvärde till följd av vindkraftsetablering.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om decibelgränser vid etablering av vindkraftverk i tysta områden.

Motivering

Sverige har, och ska ha, höga ambitioner på klimatområdet. En rationell och miljövänlig energipolitik är avgörande för att klimatpolitiken ska vara framgångsrik. Sveriges geografi och vår ekonomis sammansättning är emellertid el- och energikrävande. Stor vikt måste därför läggas såväl på energieffektivisering som på att skapa bra förutsättningar för kolsnål el. Att regeringen nu öppnar för att ökad kärnkraft är mycket välkommet, men också andra klimatvänliga energikällor måste tas till vara och utvecklas.

Efter att certifikatsystemet skapat goda ekonomiska villkor för vindkraft, byggs denna nu ut kraftigt i Sverige. Energimyndigheten bedömer att det ska vara möjligt att producera 30 TWh vindkraft om tio år.

I en nyligen framlagd rapport ifrågasätter dock Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) denna bedömning. Enligt KVA förefaller vindkraftens kapacitet överskattad och Energimyndighetens framtidsprognos anses orimlig. För att nå Energimyndighetens mål på 30 TWh måste mellan 5 000 och 7 000 vindkraftverk byggas de närmaste åren. KVA menar att man av ekonomiska skäl knappast kan förvänta sig att vindkraft ska kunna stå för mer än 10 TWh.

Detta är naturligtvis en signal som måste tas på mycket stort allvar. En så grov felbedömning av vindkraftens potential måste, om den är riktig, få konsekvenser för den framtida energipolitiken.

Samtidigt pågår just nu en lång rad etableringar och projekteringar i Sverige. Vindkraften byggs ut och det är förvisso positivt. Sverige behöver mer vindkraft. Men ska vindkraften spela en större roll i den framtida energimixen, måste ny etablering vara acceptabel av dem som bor i kraftverkens närhet.

Runt om i landet finns exempel på etableringar och planerade etableringar som väckt stort motstånd bland de blivande grannarna. Oro finns att naturvärden, såsom tystnad och vyer, ska gå förlorade. Det finns frågor om säkerheten för dem som bor eller vistas i närheten, men också att fastigheters värde kraftigt sjunker.

Ska vi kunna dra nytta fullt ut av vindkraftens potential, oavsett om det är Energimyndighetens eller KVA:s bedömning som är mest rimlig, måste det finnas en acceptans för vindkraftverk bland dem som närmast berörs. För ökad acceptans bör regeringen ta följande initiativ:

  1. Fastighetsägare bör kompenseras vid minskat fastighetsvärde till följd av vindkraftsetablering. I Danmark genomför Energimyndigheden ett pilotprojekt om ”vurdering af muligt værditab for naboer til vindmølle”. Det innebär att fastigheter som är placerade inom ett visst avstånd från nya vindkraftverk ska värderas av oberoende värderingsinstitut. Om det vid denna värdering visar sig att man kan fastställa ett minskat värde på grund av etablering av vindkraftverk, ska fastighetsägaren få kompensation. Ett liknande system bör kunna införas i Sverige, formerna för sådan kompensation bör skyndsamt utredas.

  2. Gränsvärde för buller bör sänkas i tysta miljöer. För bullerstörningar finns idag ett gränsvärde på 40 dB(A). Gränsvärden är av naturliga skäl viktigare i miljöer som uppfattas som tysta. I områden som har lågt bakgrundsljud kan emellertid ett gränsvärde vid 40 dB uppfattas som mycket högt. Av den anledningen finns idag undantag för av länsstyrelsen klassade ”tysta områden”. För sådana områden gäller ett gränsvärde på 35 dB vid detaljplan för fritidsbebyggelse. Möjligheten att värna tysta områden bör vidgas. Tystnad är ett värde som bör värnas och ett gränsvärde för bullerstörningar från vindkraftverk bör därför sättas till 35 dB(A) vid fastighetsgräns i områden som kan betraktas som ”tysta”.

Stockholm den 2 oktober 2009

Christer Nylander (fp)

Ulf Nilsson (fp)

Tina Acketoft (fp)