Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställdheten i näringslivets styrelser.
Om kompetensen hos både kvinnor och män tillvaratas i näringslivet får företagsledningarna den bästa sammansättningen. Detta gynnar företagen och därmed skapas fler jobb i Sverige. Forskning visar att befattningshavare i dag inte väljs enbart på grundval av kompetens. Män väljer ofta män just därför att de är män.
Det har blivit dags för näringslivet att ge kvinnorna samma villkor som männen när det gäller representationen i styrelserummen. Det finns företag inom näringslivet som insett att det lönar sig att investera i jämställdhet. Det finns företag som investerar i kompetensutveckling, uppmuntran till föräldraledighet, ledarskapsprogram för kvinnor och lika lön oavsett kön. Dessa företag ska lyftas fram som goda exempel. Påverkan från kolleger som visar på fördelarna är ett sätt att få förändringar till stånd.
Den socialdemokratiska regeringen gav i juni 2005 en sakkunnig i uppdrag att överväga frågan om en jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser. Uppdraget redovisades i maj 2006 i departementspromemorian Könsfördelningen i bolagsstyrelser (Ds 2006:11). I promemorian föreslås bl.a. regler i aktiebolagslagen om könsfördelningen i styrelser för publika aktiebolag, men regeringen Reinfeldt har beslutat att avskriva förslagen i departementspromemorian.
Bolagen har redan fått god tid på sig att själva försöka komma till rätta med problemet med mansdominerade styrelser. Utvecklingen går alltför sakta, och något måste göras. Därför bör regeringen komma med ett lagförslag om att andelen av vartdera könet i näringslivets styrelser måste vara minst 40 procent.