Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbildningskraven för fastighetsmäklare.
För en nybyggd villa gäller tio års garanti från byggmästaren, men de flesta villor som säljs är ju äldre än så. Men även en äldre villa med vissa defekter har ju ett marknadsvärde. Konflikterna uppstår främst när objektbeskrivningen endast innehåller 5 procent av den information som köparen behöver för att rätt kunna bedöma objektets skick och värde.
Utförliga och korrekta objektbeskrivningar kan endast skrivas av den som har erforderlig utredarkompetens. Därför skall fastighetsmäklarna tillhöra de 20 procent av befolkningen som har minst högskoleexamen och inte den del av befolkningen som saknar sådan examen.
Likt andra statliga myndigheter är Fastighetsmäklarnämnden (FMN) skyldig att presentera utförlig statistik rörande sin tillsynsverksamhet. Men fram tills nu har FMN inte redovisat någon utbildningsstatistik.
I betänkandet ”Fastighetsmäklaren och konsumenten” (SOU 2008:6) redovisas inte en enda intervju med någon konsument. Däremot har Högskolemäklarföreningen intervjuat tusentals konsumenter, som nästan alla önskar att mäklarna vore högskoleutbildade och att objektbeskrivningarna vore av högre kvalitet.
Riksdagens tillkännagivande 1998-03-18 (LU 15) innebar att fastighetsmäklare skall vara högskoleutbildade. Ännu har de flesta mäklare endast en obetydlig utbildning.
Utbildningen skall vara någorlunda jämförbar vad gäller längd och kvalitet. På sikt bör all personal som arbetar som mäklare vara högskoleutbildad. Den som saknar högskoleutbildning skall tills vidare få stanna kvar i branschen, men successivt fasas ut.