Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om brister i plan- och byggprocessen.
I Sverige styrs reglerna för byggnation ytterst av plan- och bygglagen och miljöbalken. I dessa lagar sätts ramarna för byggnation tillsammans med lokalt beslutade planer såsom översiktsplaner och detaljplaner med mera. Sammantaget rör det sig om ett omfattande regelverk som ibland kan vara svårt att överblicka för både enskilda och myndigheter.
Dagens samlade regelverk rörande buller i plan- och byggprocessen är så pass komplext att varken statliga myndigheter eller kommuner kan tillämpa reglerna på ett enhetligt sätt för alla medborgare. Den direkta följden blir därmed bland annat att rättssäkerheten försvagas, vilket även Riksrevisionens styrelse påpekat i en redogörelse till riksdagen.
Lagstiftningen innehåller utöver begränsningar gällande buller exempelvis också reglering avseende strandskydd och avstånd till hästhagar med mera. Detta begränsar människors möjligheter att själva bestämma var de vill bo eller bygga till. I huvudsak är detta bra. Rimliga villkor ska råda. Samtidigt kommer människor ibland i kläm. Andra får en orättvis bedömning från myndigheterna eftersom regler tillämpas olika beroende på var i landet man bor. Och dessutom kan det leda till tidsödande överklaganden.
Givetvis bör lagar och regler så långt det går underlätta människors fria val. Möjligheter till lokala avvikelser och undantag från de krav som finns är också i vissa fall önskvärda. Men dessa undantag får inte vara godtyckliga eller som i ärenden beträffande buller bero på att en enhetlig regeltillämpning helt enkelt saknas.
Plan- och byggprocessen måste bli mer effektiv, och regeringen bör därför se över vilka åtgärder som går att vidta för att tillgodose att rättssäkerhet råder och att även en viss grad av flexibilitet finns i det aktuella samlade regelverket.